Ja està disponible el nou web de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) #IndicadorsdeMortalitatBCN. L’objectiu d’aquesta nova eina és fer el seguiment de la situació i evolució dels principals indicadors de mortalitat a la ciutat, segons eixos de desigualtat. Així doncs, ofereix informació gràfica de sis indicadors clau: la mortalitat general, la mortalitat prematura, la mortalitat evitable, la mortalitat infantil, la mortalitat perinatal i l’esperança de vida. Les dades es disposen anualment i són proporcionades pel Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb un decalatge de dos anys respecte de l’any en curs.
Els indicadors calculats es poden consultar per les diferents causes de mort, codificades segons la Classificació Internacional de Malalties, 10a revisió (CIM-10), de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). També es pot visualitzar la seva distribució geogràfica i la seva evolució en el temps. Tota la informació es mostra segons eixos de desigualtat (sexe, edat, districte, barri o àrea bàsica de salut). A més, s’inclou un apartat metodològic amb la definició de cadascun dels indicadors i la metodologia d’anàlisi emprada. Finalment, l’eina permet descarregar tota la informació, per poder ser incrustada en altres documents o a les xarxes socials, i la visualització i descàrrega del llibre anual de mortalitat de Barcelona, amb el recull dels principals indicadors.
Durant l’última dècada, el patró de la mortalitat a Barcelona ha estat favorable, malgrat que la seva disminució mostri un cert estancament. Aquesta tendència no és particular de Barcelona. S’ha observat també a Catalunya, Espanya, la Unió Europea i a altres països del món amb perfils socioeconòmics similars, com ara els Estats Units. No obstant això, cal exceptuar el comportament vist l’any 2020, on es va produir un excés de mortalitat a causa de la COVID-19.
Les estadístiques de mortalitat, juntament amb els naixements, formen part de les estadístiques del moviment natural de la població i són una de les fonts d’informació de major interès per a la vigilància de la salut i les desigualtats en salut. En aquest sentit, l’exhaustivitat de la informació que proporcionen els indicadors de mortalitat així com l’objectivitat del fenomen que recullen, fan del web #IndicadorsdeMortalitatBCN un instrument molt útil per a la seva monitoratge a fi de donar suport al disseny de polítiques i intervencions amb perspectiva d’equitat, adreçades a la població. La seva creació complementa altres instruments de visualització de dades de salut elaborats per l’ASPB, com per exemple: el Sistema de Vigilància de les Desigualtats Socials, la web Temperatura i Mortalitat (TEMOB) o la web #COVID19aldiaBCN.