La Setmana Mundial de la Immunització, que se celebra del 24 al 30 d’abril, té com a objectiu destacar l’acció col·lectiva i promoure l’ús de vacunes per protegir les persones de totes les edats i les seves comunitats contra les malalties prevenibles per vacunació. Enguany el lema escollit per la campanya és “Llarga vida per a tothom”, i vol transmetre que les vacunes fan possible viure una vida llarga i saludable a milions de persones arreu del món i ens permeten protegir-nos i protegir les altres persones.
Durant més de dos segles, les vacunes han ajudat a mantenir sanes a les persones, des de la primera vacuna desenvolupada per a protegir contra la verola en 1796, fins a les més noves utilitzades per evitar morts i casos greus de COVID-19. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment hi ha més de 20 malalties potencialment mortals que es poden prevenir amb vacunes, fet que ajuda a les persones a gaudir d’una vida plena i saludable.
Així doncs, les dades de l’OMS apunten que la immunització evita de 2 a 3 milions de morts anualment per malalties com el tètanus, la diftèria, la tos ferina, la grip i xarampió. Tot i això, encara existeixen desigualtats en l’accés a la vacunació i no totes les persones poden gaudir dels seus beneficis. El 2020, 23 milions d’infants en tot el planeta no van tenir accés a moltes de les vacunes que els hi poden salvar la vida. Aquesta injustícia fa que els esforços per continuar promovent i aconseguir un accés equitatiu a les vacunes siguin urgents.
En aquests més de dos anys de pandèmia de la COVID-19 les vacunes han estat essencials, l’alta cobertura vacunal al nostre territori ha permès a la població assolir un alt nivell de protecció enfront del virus i minimitzar els efectes de la pandèmia. Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’ha fet un seguiment de les cobertures de vacunació contra la COVID-19 a la ciutat per poder identificar desigualtats que poguessin aparèixer. Ha estat així com s’han detectat diferències de cobertura i s’han pogut posar en marxa diferents intervencions per combatre-les.
Aquestes intervencions han estat: punts de suport per demanar cita, jornades de vacunació comunitària sense cita prèvia, i accions de comunicació coordinades amb el teixit comunitari (contacte amb entitats, persones mediadores, elaboració de missatges en diferents suports i idiomes per garantir la informació, etc.). L’objectiu d’aquestes accions ha estat poder garantir i facilitar la vacuna per totes aquelles persones que tenien alguna barrera o dificultat per accedir-hi.
En definitiva, les vacunes són una de les millors eines de salut pública que tenim avui dia per defensar la salut de les persones, de petites a grans, i poder garantir que les nostres societats puguin gaudir d’una bona salut i llarga vida.