L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat el potencial impacte en la salut i en els seus determinants de les Superilles implantades a Poblenou, Sant Antoni i Horta. Aquesta avaluació s’ha fet en el marc del projecte Salut als Carrers amb diferents estudis observacionals, quantitatius i qualitatius. Els principals resultats del projecte mostren efectes positius en la salut amb una millora de la qualitat de vida. En general, es percep un guany en benestar, tranquil·litat, qualitat del son, reducció del soroll, reducció de la contaminació i augment de la interacció social i de la mobilitat activa. Pel que fa als beneficis ambientals, es constata una baixada significativa dels nivells de contaminació a la Superilla de Sant Antoni després de la seva implantació.
Segons l’evidència científica, la majoria dels efectes esmentats poden contribuir a prevenir trastorns de salut crònics, entre ells les malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, càncer, malalties respiratòries, depressió i ansietat, així com una millora en les relacions socials. Per tant, tot i que per la durada i extensió de les intervencions, no es puguin detectar canvis en la salut en aquest sentit, l’estudi conclou que aquestes mesures tenen un gran potencial d’impacte positiu en la salut de la població si s’implanten de manera extensiva.
Per fer l’avaluació, l’ASPB ha format un equip multidisciplinari de professionals de diversos àmbits de la salut pública i ha utilitzat diferents mètodes d’estudi, abans i després de les intervencions realitzades a la ciutat per l’Ajuntament de Barcelona. Concretament s’han fet mesures ambientals de qualitat de l’aire i de soroll, enquestes, mesures d’activitat física, grups de discussió i guerrilles etnogràfiques. Així doncs, s’han aplicat diferents metodologies segons el moment en què es trobava la implementació de la intervenció a cada zona.
En el projecte Salut als Carrers l’ASPB també han col·laborat equips de recerca de la Universitat de Vic, ISGLOBAL i de la Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona. L’avaluació ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Aliança Per a Ciutats Saludables (Partnership for Healthy Cities), una iniciativa de Bloomberg Philantropies i Vital Strategies.