L’any 2021 l’Agència de salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat 266 mostres de diferents grups d’aliments en els establiments de comerç alimentari de la ciutat. Aquesta tasca es realitza en el marc del Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) i forma part de les funcions de seguretat alimentària que duu a terme l’ASPB.
L’IQSA és una eina de vigilància de l’ASPB que té com a objectiu valorar la presència i nivells de contaminants o altres agents que poden estar presents als aliments. Per fer-ho, es recullen i analitzen mostres periòdicament. A més, el programa és obert i dinàmic, i permet la incorporació d’aquells contaminants que en un moment donat poden ser objecte d’especial interès. Així doncs, els resultats de les anàlisis permeten avaluar la situació actual i la seva evolució en el temps. Igualment, contribueixen a la presa de decisions en la gestió del risc dins la Direcció de Seguretat Alimentària de l’ASPB.
Durant l’any 2021, en el marc del Programa, el laboratori de l’ASPB ha analitzat més de 5.600 paràmetres en diferents grups i tipus d’aliments. En aquest informe es presenten els resultats obtinguts. El document està estructurat en tres grans blocs: els objectius, els aliments i paràmetres investigats, i els resultats obtinguts, tan generals com per paràmetres i grups d’aliments mostrejats.