El nou Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024 s’ha aprovat avui al Plenari del Consell Municipal per unanimitat amb el vot favorable de totes les formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament de Barcelona. El Pla té com a missió principal desenvolupar i impulsar polítiques efectives per tal de prevenir i reduir tant el consum de substàncies psicoactives com els comportaments addictius i les seves repercussions negatives per a les persones, les seves famílies i la societat. Així doncs, afavorir entorns saludables, l’abordatge integral i intersectorial, la lluita contra l’estigma i seguir garantint un servei innovador i de qualitat són els objectius principals de la nova estratègia d’acció sobre drogues i addiccions de la ciutat.
Aquest és el 10è Pla de Drogues de la ciutat amb un recorregut de gairebé 35 anys en què s’ha anat adaptant l’estratègia per donar resposta als nous reptes de la complexa i canviant realitat, consolidant el model Barcelona d’atenció a les drogodependències. Un model centrat en les persones que va des de la prevenció fins al tractament i la reinserció i que també inclou programes de reducció de danys per a les persones consumidores.
Com els anteriors, aquest Pla és fruit d’un treball transversal que ha comptat amb les aportacions de diferents institucions, entitats, professionals i agents involucrats, així com de les persones usuàries dels serveis i les persones treballadores que les atenen. Aquest procés ha estat liderat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) però hi han participat també el Consorci Sanitari de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
Entre els diferents objectius definits, destaca la posada en marxa d’un programa escolar específic dirigit a l’alumnat de 4t d’ESO per a la prevenció dels danys que pot provocar l’addicció al joc d’apostes. Així com, la prevenció del consum excessiu d’alcohol i l’abordatge del consum problemàtic del cànnabis, sobretot en els més joves. El Pla també proposa accions dirigides a garantir el compliment de la normativa vigent, sobretot pel que fa a la promoció, publicitat i venda de substàncies a menors. Pel que fa al cànnabis, també preveu la creació d’un Observatori dels seus efectes en la salut. D’altra banda, les desigualtats de gènere i la perspectiva LGTBI segueixen essent qüestions prioritàries. En aquest sentit el Pla incideix en promoure espais específics per dones dins dels serveis assistencials d’atenció a les drogodependències i facilitar la participació de les famílies en els processos terapèutics. Igualment, vol trencar l’estigma associat al gènere i al col·lectiu LGTBI i reduir les barreres d’accés als serveis d’atenció a les drogodependències donant resposta a les seves necessitats.