El 7 d’abril se celebra en tot el món el Dia Mundial de la Salut, que commemora l’aniversari de la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Cada any en la celebració d’aquesta data l’OMS proposa un tema central per destacar una àrea prioritària de salut pública. Enguany el lema escollit és el Nostre planeta, la nostra salut, i posa de manifest la necessitat urgent de protegir la salut del planeta i incentivar un canvi perquè les societats es preocupin pel benestar.
L’OMS considera que la crisi climàtica és una de les principals amenaces per a la salut de les persones en un context en què calcula que cada any es produeixen més de 13 milions de defuncions per causes ambientals evitables. A més, destaca que l’acció social, política i comercial dels éssers humans està afavorint la crisi ambiental i en salut, i alerta sobre les conseqüències aportant dades rellevants. Així, anima a les societats i als governs a imaginar un món amb un aire i una aigua nets, lliures de contaminació i plàstics, i on totes les persones puguin tenir accés a aliments nets i saludables.
• La contaminació de l’aire provoca la mort de 13 persones cada minut, per malalties com ara les cardiovasculars, l’ictus i el càncer de pulmó.
• El canvi climàtic influeix en els determinants socials i ambientals de la salut, és a dir, un aire net, aigua potable, aliments suficients i un habitatge segur, i perjudica especialment a les persones més vulnerables. Els seus efectes poden causar malalties com el càncer, l’asma, les malalties cardíaques i les malalties transmeses per mosquits, com ara el dengue.
• Es calcula que en el món es fumen 5,6 bilions de cigarretes l’any. El tabac té importants efectes nocius per a la salut de les persones, però també pel medi ambient. A més dels efectes ambientals de la seva fabricació, les burilles són la forma més abundant de residus de plàstic i el 40% de les escombraries en la neteja de platges i ciutats, i contenen substàncies tòxiques que perjudiquen els ecosistemes marins.
En definitiva, enguany el Dia Mundial de la Salut ens serveix per posar l’accent en la importància de generar societats i entorns saludables, sostenibles i equitatius. D’una banda, afavorint els canvis en els hàbits individuals. I d’altra, incentivant, mantenint o posant en marxa mesures que millorin la salut de les persones, els animals i els ecosistemes i ajudin a reduir les desigualtats socials en salut per garantir el benestar i la qualitat de vida de totes.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona fa anys que treballa en aquest sentit a la ciutat, tenint en compte els eixos de desigualtat i els barris més desfavorits, i amb una mirada d’única salut (One Health). Alguns exemples d’aquesta tasca són els programes de promoció de la salut a les escoles i els barris, l’impuls d’una alimentació saludable, sostenible i segura o el foment de la mobilitat activa i de les polítiques de reducció de les emissions del trànsit i d’espais lliures del fum del tabac entre altres. Igualment, cal destacar, la importància de la vigilància i el control de vectors i reservoris animals que poden tenir un impacte en la salut i del treball coordinat per a la prevenció i gestió de les arbovirosis. Així com, el control dels establiments alimentaris i el suport analític mediambiental i epidemiològic del laboratori de salut pública.