L’equip del projecte de recerca #MosquitoAlertBCN ha desenvolupat el primer mapa de risc diari de trobar-se un mosquit tigre a Barcelona. Es tracta d’un mapa digital, únic al món, que informa en temps real de la probabilitat que un mosquit i una persona es trobin o interaccionin aquell dia. L’eina, també permet fer una predicció d’aquest risc a set dies vista.
La creació d’aquest mapa és part de #MosquitoAlertBCN, un projecte de recerca liderat pel CREAF que compta amb la participació de l’UPF, l’empresa IRIDEON i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i “la Caixa” en el Pla Barcelona Ciència 2019. La seva finalitat és incorporar aquest model predictiu a la gestió de mosquits de la ciutat que duu a terme l’ASPB i contribuir a la millora del control d’aquests insectes a la ciutat.
El risc de trobada entre mosquits i persones es calcula amb un model matemàtic que es nodreix de dades de mosquit tigre obtingudes de diferents fonts a temps real. Per una banda, la informació obtinguda a través de la ciència ciutadana de Mosquito Alert, i per altra, les dades obtingudes a partir de la xarxa de trampes intel·ligents i tradicionals distribuïdes per la ciutat que gestiona l’ASPB. A més, el model afina el risc incorporant altres factors que afavoreixen que un mosquit i una persona es trobin. Així doncs, s’inclou informació sobre el tipus de paisatge urbà a Barcelona, dades sociodemogràfiques i dades climàtiques que condicionen l’activitat dels mosquits.
L’ASPB executa des de 2005 el Programa de vigilància i control de mosquits a la ciutat. Així, en el marc del Programa, actua en els espais públics de la ciutat per reduir les poblacions de mosquits. Cada any, identifica i vigila elements de risc on poden haver-hi mosquits i on poden representar un problema i intervé on se’n detecta activitat. Igualment, atén les incidències ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits, contactant amb la persona afectada, fent inspeccions a la via pública, aplicant mesures preventives, correctores i de control si calen, fent un seguiment continuat fins a la resolució de la incidència i assessorant sobre les mesures a aplicar a la propietat privada. Ara per ara, el mapa desenvolupat per l’equip de #MosquitoAlertBCN es troba en fase de prova com a eina de gestió del mosquit tigre per part l’ASPB.
Com es pot predir el risc de trobar-se amb un mosquit tigre?