L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat la problemàtica relacionada amb el joc d’apostes o d’atzar des de la perspectiva de la salut pública. L’objectiu d’aquesta anàlisi és proposar un marc conceptual per comprendre els determinants socials del joc d’apostes i els seus danys associats, que ajudi a establir polítiques de prevenció per reduir el seu impacte en la salut. Les conclusions es presenten en aquest informe.
El joc d’apostes o d’atzar és una activitat d’oci legítima en molts països i de la que moltes persones en fan ús. No obstant això, hi ha algunes que experimenten danys significatius com a resultat dels jocs d’atzar. Aquests danys que poden ser de caràcter econòmic, social o de salut física i mental, no només els pateix l’individu que juga sinó que afecten la família, la comunitat i tota la societat.
El trastorn per joc d’apostes està reconegut com a trastorn mental des del 1980 i està classificat en els manuals de diagnòstic de referència com a trastorn addictiu per la seva similitud amb el trastorn per consum de substàncies. A més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut aquest trastorn i els seus danys associats com un problema de salut pública emergent. Per això, és important valorar els danys associats al joc d’apostes, tenint en compte els eixos de desigualtat i els seus determinants i així poder establir les intervencions de prevenció necessàries.
Així doncs, el marc proposat per l’ASPB situa l’evidència actual en el model de desigualtats en salut i analitza la importància del context socioeconòmic i polític, dels eixos de desigualtats, dels factors individuals i socials, i del sistema sanitari en la desigualtat en salut associada al joc d’apostes que pateixen els grups més vulnerables. L’informe conclou que els principals determinants responsables de les desigualtats en salut també expliquen les desigualtats en els danys associats als jocs d’apostes produint-se una paradoxa per la qual els col·lectius més vulnerables (joves, dones, migrants i persones amb estatus socioeconòmic baix), tot i que juguen menys, pateixen més els danys associats.