Un estudi liderat per l’ASPB demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe per l’exposició al fum ambiental del tabac

07/09/2023 - Premsa
  • La recerca, desenvolupada en el marc del projecte TackSHS, ha estat coordinada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb participació de diversos grups del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER)
  • S’han analitzat les concentracions de nicotina en l’aire, així com de la cotinina i nitrosamines específiques del tabac en la pols dels vehicles

Un recent estudi transversal aporta resultats sobre l’exposició al fum de tabac en automòbils a Espanya i el Regne Unit. El fum ambiental del tabac és altament perjudicial per a la salut de persones no fumadores, especialment quan es troben en vehicles tancats, segons una investigació coordinada des de l’ Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb la participació del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) i publicada a la revista Environmental Research.

El fum ambiental del tabac és el que exhala una persona quan fuma i és inhalat per persones properes que no estan fumant. L’estudi conclou, que els riscos per a la salut dels qui estan exposats al fum ambiental del tabac en automòbils són molt més grans que en altres àrees interiors, tot i que els períodes d’exposició solen ser curts. Els resultats de la investigació, duta a terme en el marc del projecte TackSHS i liderada per Mª José López, investigadora principal del Grup de recerca de l’ASPB de l’àrea d’Epidemiologia i Salut Pública del CIBER (CIBERESP), Avaluació d’intervencions, posen de manifest que existeix un clar perill per a la salut de les persones no fumadores, especialment per a la infància,  quan es permet fumar a l’ interior del vehicle.

L’estudi, realitzat entre abril de 2017 i agost de 2018, va reclutar una mostra de conductors a Espanya i el Regne Unit i és la primera investigació a Europa que monitora l’exposició al fum ambiental i residual del tabac en vehicles privats de persones fumadores i no fumadores.

Dels 45 automòbils analitzats, es va trobar que les “concentracions de nicotina en l’aire”, un indicador de l’exposició al fum del tabac, van ser elevades en vehicles de persones fumadores. A més, es va descobrir també altes concentracions de compostos de fum residual del tabac, un terme més recent que es refereix als residus i les partícules tòxiques que queden a les superfícies dels cotxes i la pols, després que el fum del tabac s’hagi dissipat.

L’estudi va desvetllar que les concentracions de tots els compostos de fum residual en automòbils on els conductors van informar que fumaven a l’interior eren fins a sis vegades superiors a les dels cotxes de no fumadors. Per la seva banda, la comunitat científica constata que les persones no fumadores que estan exposades de forma quotidiana al fum del tabac tenen fins a un 20% més de risc de càncer de pulmó i un 25% més de risc d’infart.

Respecte a la metodologia emprada en la investigació, d’entre els 30 participants d’Espanya, es va mesurar l’exposició al fum residual de tabac (THS, per les seves sigles en anglès) en una submostra de 20 vehicles (4 propietat de no fumadors, 8 de fumadors que no fumen dins de l’acte i 8 de fumadors que fumen dins de l’acte).

Es va mesurar la nicotina ambiental mitjançant monitors penjats del sostre del vehicle durant els viatges. A més, es van prendre mostres de pols dels seients davanters, seients del darrere, tapets, catifes, àrea del canvi de marxes i esquitxador utilitzant una aspiradora convencional.

Després del període de mostreig durant els viatges, els participants van completar un formulari amb informació socio-demogràfica, patrons de consum de tabac i altres característiques dels viatges realitzats en automòbil.

Les mostres de nicotina en l’aire preses durant mesuraments de 24 hores van tenir concentracions mitjanes per sota del límit de quantificació en els automòbils de no fumadors (n = 20), 0.23 μg/m3, en els automòbils de fumadors que no fumen a l’interior (n = 15), i 3.53 μg/m3 en els automòbils de fumadors que fumen a l’interior (n = 10).

D’altra banda, les mostres de nicotina en l’aire només durant la conducció van tindre concentracions mitjanes notablement més altes en els automòbils de fumadors que fumen en l’interior (21.44 μg/m3), que en els automòbils de fumadors que no fumen en l’interior, i en els de no fumadors. Finalment, no es van trobar diferències significatives per països.

Segons la Dra López: “els compostos tòxics alliberats per la nicotina dipositada, com les nitrosamines específiques del tabac (TSNAs), plantegen un risc carcinogènic a llarg termini per als qui estan exposats”. No obstant això, malgrat la creixent evidència dels perills associats a l’exposició al fum ambiental i residual del tabac en vehicles privats, la regulació a Espanya és clarament insuficient.

A diferència d’altres països, en els quals hi ha regulació que prohibeix fumar als cotxes en presència de menors, a Espanya no hi ha cap llei a nivell nacional que prohibeixi fumar als vehicles privats.

Xavier Continente, primer autor de l’estudi i investigador de l’ASPB i del CIBERESP, assenyala que “l’estudi evidencia la necessitat d’una major consciència pública sobre els riscos del fum de tabac en vehicles, i volem també destacar la importància d’implementar mesures reguladores efectives per protegir la salut dels no fumadors, especialment de menors”.

La recerca ha comptat també amb la col·laboració de Noelia Ramírez, investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i d’un grup de l’àrea CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), del grup de recerca d’Esteve Fernández, de l’àrea CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), de l’Institut Català d’Oncologia i l‘Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Fernández és el coordinador del projecte europeu TackSHS, sota el marc del qual es realitza el present estudi.

Article de referència:

Xavier Continente, Elisabet Henderson, Laura López-González, Esteve Fernández, Olena Tigova, Sean Semple, Rachel O’Donnell, Ana Navas-Acién, Núria Cortés-Francisco, Noelia Ramírez, Ruaraidh Dobson, Maria José López. Exposició al fum de segona mà i tercera mà en vehicles privats: mesures en mostres d’aire i pols, Environmental Research, Volum 235, 2023, 116681, ISSN 0013-9351, https://doi.org/10.1016/j.envres.2023.116681.

En el marc d’aquest projecte l’ASPB ha liderat també l’avaluació de l’exposició al fum ambiental del tabac en espais a l’aire lliure i privats a Europa.

Vídeos projecte TackSHS

Com és l’exposició al fum ambiental del tabac en espais interiors?

 

Com és l’exposició al fum ambiental del tabac en espais a l’aire lliure?

Noticies relacionades

El nou sistema digital d’inspecció alimentària de l’ASPB millora l’efectivitat del control oficial dels aliments a Barcelona

28-10-2024
Premsa
El sistema CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona) desenvolupat i implementat per l’Agència […]

Els trastorns ansiosos i depressius són els més freqüents entre les malalties relacionades amb el treball

09-10-2024
Premsa
L’any 2023 es van notificar 581 malalties relacionades amb el treball (177 diagnosticades en homes […]

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert reuneix 200 estudiants de tota Espanya en la seva primera Fira Científica

14-06-2024
Premsa
Es lliuraran els premis del projecte de prevenció de mosquits que es duu a terme […]

La cabina de control de la contaminació situada a l’Eixample de Barcelona es transforma en un supersite

04-06-2024
Premsa
La nova instal·lació incorporarà tecnologia per determinar els anomenats contaminants emergents, no regulats fins ara […]

La sequera redueix l’activitat de mosquits un 45% a Barcelona l’any 2023

30-05-2024
Premsa
No obstant el descens d’activitat de mosquits, cal recordar que la majoria de focus de […]

L’exposició a contaminants orgànics persistents en el medi ambient té efectes en la fisiologia dels gavians argentats de Barcelona

21-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Ciències del […]

Les dones treballadores tenen més probabilitat de ser pobres en temps i això afecta la seva salut

06-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) revela que a Barcelona la […]

Barcelona recupera gradualment l’esperança de vida després de la covid

24-11-2023
Premsa
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la majoria de […]

Un estudi de l’ASPB conclou que no existeix un únic patró de desigualtat en la incidència de la COVID-19 a Barcelona

24-10-2023
Premsa
Segons l’anàlisi de l’evolució diària de la malaltia a la ciutat, les desigualtats socioeconòmiques en […]

El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

20-10-2023
Premsa
El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals […]

Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”

07-09-2023
Premsa
S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han […]

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14-06-2023
Premsa
L’ASPB va començar a funcionar fa vint anys amb l’objectiu de millorar la salut col·lectiva […]

Els camins escolars redueixen un 40% el nombre de vianants infants i adolescents atropellats a Barcelona

30-03-2023
Premsa
“Camí escolar, espai amic” és una estratègia que facilita que els nens i nenes facin […]

Barcelona impulsa la salut comunitària per reduir les desigualtats socials en salut i arriba al doble de barris en vuit anys

27-03-2023
Premsa
Des de l’impuls del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) l’any 2016, passant de 13 […]

‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ serà el lema de la nova campanya de comunicació de l’Ajuntament per a la prevenció de les ITS

17-03-2023
Premsa
El consistori crea un nou web i distribuirà fulls de mà i informació diversa sobre […]

El Pla de Barris de Barcelona permet millorar la salut de la població, sobretot entre les dones

27-02-2023
Premsa
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) quantifica efectes positius sobre la […]