A Europa, tot i l’avanç de les polítiques per al control del tabaquisme, les terrasses de cafeteries, bars i restaurants continuen sent espais amb elevada presència de fum de tabac. Així ho demostra un nou estudi, liderat per investigadores del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), fet en 11 països europeus. Els principals resultats de la investigació mostren presència de nicotina ambiental en un 94% de les terrasses, i persones fumant en un 92% d’aquests espais. A més, en totes les terrasses on ja es prohibia fumar (terrasses amb més de 2 parets i coberta) hi havia presència de persones fumant.
Així mateix, en la meitat de les terrasses estudiades els nivells de nicotina ambiental eren comparables a altres espais interiors, com les llars amb persones fumadores. En alguns països europeus, entre els quals estaria Espanya, la legislació actual ja prohibeix el consum de tabac en terrasses amb més de dues parets i coberta. No obstant, l’estudi també mostra un incompliment generalitzat de la llei en aquests espais, així com nivells d’exposició rellevants fins i tot en aquells establiments més oberts. Cal destacar que recentment diverses comunitats, entre elles Balears, Galícia, Canàries, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Astúries i Aragó, han prohibit el consum de tabac en tota mena de terrasses com a mesura de prevenció durant la pandèmia.
El present estudi liderat per María José López, responsable d’un dels grups de CIBERESP a l’ASPB, ha analitzat la nicotina en aire, marcador específic de fum de tabac, en 220 terrasses d’11 països europeus durant els anys 2017 i 2018. Com a part de la investigació, també s’han recollit 440 mostres ambientals en altres entorns públics (entrades d’escoles i parcs infantils) i 300 en espais privats (llars i cotxes de persones fumadores). Els resultats sobre l’exposició al fum de tabac en les terrasses de restauració han estat recentment acceptats per a publicació a la revista EnvironmentalResearch.
El fum del tabac conté compostos carcinògens, tòxics, i irritants que en ser inhalats incrementen el risc de patir trastorns respiratoris, malalties cardiovasculars i càncer. A més, la població infantil és especialment sensible a aquests efectes adversos del fum de tabac.
Segons explica María José López, “és important recordar que no hi ha un nivell segur d’exposició al fum de tabac, que les burilles tenen un important impacte ambiental, i que la presència de persones fumadores augmenta el risc de nens i nenes de convertir-se en fumadors en edats adultes. Cal destacar, a més, que encara que fumar a l’interior d’espais de restauració estigui prohibit a Espanya des del 2011, els treballadors d’aquest sector segueixen estant exposats diàriament i al llarg de tota una jornada laboral a les terrasses. Per tot això, creiem que cal prohibir fumar a les terrasses d’hostaleria com a mesura de Salut Pública”.
Aquest treball de recerca forma part del projecte europeu TackSHS, que té com a objectiu estudiar l’exposició al fum ambiental del tabac i a les emissions de cigarrets electròniques, estimar la càrrega de malaltia atribuïble al tabaquisme passiu en la població europea, i trobar intervencions noves que contribueixin a reduir el seu impacte. El projecte, finançat pel Programa Horizon 2020, involucra 11 centres de recerca de diversos països europeus, entre ells l’ASPB, i ha estat coordinat per Esteve Fernández, cap de la Unitat de Control de Tabac de l’ICO) / Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del grup CIBER en Malalties Respiratòries (CIBERESP).
Secondhand smoke exposure assessment in outdoor hospitality venues across 11 European countries Elisabet Henderson, Xavier Continente, Esteve Fernández, Olena Tigova, Nuria Cortés-Francisco, Silvano Gallus, Alessandra Lugo, Sean Semple, Ruaraidh Dobson, Luke Clancy, Sheila Keogan, Ario Ruprecht, Alessandro Borgini, Anna Tzortzi, Vergina K Vyzikidou, Giuseppe Gorini, Angel López-Nicolás, Joan B Soriano, Gergana Geshanova, Joseph Osman, Ute Monsu, Krzysztof Przewozniak, José Precioso, Ramona Brad, María J. López and the TackSHS project Investigators. https://doi.org/10.1016/j.envres.2021.111355