Els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) de Barcelona són un dels principals recursos d’atenció a les drogodependències que existeixen a la ciutat. Per això, en aquests moments la majoria dels CAS de Barcelona de la xarxa pública segueixen oberts, donat que ofereixen un servei sanitari essencial, i els professionals dels centres segueixen treballant per acompanyar i donar resposta a les necessitats de les persones usuàries, especialment d’aquelles persones que es troben en situació de major vulnerabilitat. D’altra banda, els equips comunitaris continuen també fent intervencions al carrer amb les persones sense sostre que consumeixen drogues per tal de vincular-les als serveis d’atenció sanitària i social.
Durant l’horari en què els CAS es mantenen oberts se segueixen oferint serveis de reducció de danys com l’obertura de l’espai de consum supervisat i els serveis mínims sanitaris que es consideren imprescindibles com poden ser l’administració de tractaments i l’atenció en crisi, entre d’altres. També s’han mantingut programes essencials com el d’intercanvi de xeringues i s’han ampliat alguns serveis, com el complement d’alimentació gràcies a la col·laboració amb diferents ONG.
En aquests moments els CAS tenen menys persones usuàries de forma presencial perquè s’ha treballat perquè hi hagi el mínim de desplaçaments i contactes. Per exemple, entre les diverses mesures adoptades s’han reprogramat visites no urgents, es fa seguiment telefònic en aquells casos que ho requereixen quan és possible, s’ha allargat el termini dels tractaments ambulatoris, i alguns centres han posat en marxa els primers grups terapèutics setmanals a distància, una experiència que les persones usuàries valoren positivament, ja que els permet mantenir un espai de trobada i compartir com viuen aquest moment amb el grup.
Tots els CAS de la ciutat reben i segueixen les actualitzacions del protocol d’actuació que fixa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per la gestió de la COVID-19 i estan en contacte amb freqüència amb l’ASPB, que els ofereix pautes d’actuació, i apliquen mesures preventives. El Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències (SEPAD) respon els dubtes dels i les professionals sanitaris/es dels CAS si ho requereixen, i s’han establert els circuits de derivació als serveis sanitaris pertinents en cas que alguna persona usuària presenti símptomes de la malaltia.