L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) posa en marxa una nova campanya de prevenció i control de mosquits en espais públics de la ciutat, especialment dirigida a identificar els punts de cria del mosquit tigre per reduir la seva presència, així com els riscos que comporta l’espècie pel que fa a la possible transmissió de malalties. Tenint en compte l’activitat registrada l’any passat, els elements de risc i els equipaments especialment sensibles pel que fa a la vigilància i control d’arbovirosis a la ciutat, s’ha elaborat un mapa que identifica 64 zones on potencialment pot haver-hi mosquits i on poden representar un problema. Des d’abril i fins al novembre s’intensifica la vigilància en aquestes zones i s’intervé en aquells llocs on se’n detecta activitat. Les altres línies de treball durant la campanya són l’atenció a les incidències ciutadanes, la informació, divulgació i sensibilització ciutadana, i la vigilància dels casos importats i/o autòctons d’arbovirosis, com ara zika, dengue o chikungunya.
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora amb una fisonomia molt característica, és petit i negre, amb franges blanques al cos i una sola ratlla blanca que li recorre el cap i el tòrax. Es reprodueix principalment a zones urbanes aprofitant petits recipients que acumulen aigua. És un picador agressiu, vola baix i pica de dia. A més, pot transmetre malalties si es donen les condicions necessàries, aquestes malalties són les conegudes com arbovirosis o causades per arbovirus.
Respecte a això últim, cal dir, que l’ASPB ha rebut consultes sobre si el mosquit tigre pot ser transmissor de la COVID-19. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que no hi ha evidència científica que els mosquits puguin transmetre la malaltia. L’OMS ha insistit que el virus SARS-nCoV-2 és respiratori i que es propaga principalment per contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona infectada. S’ha de tenir en compte que no qualsevol virus pot infectar i ser transmès per un mosquit. De fet, la majoria no tenen aquesta capacitat. Aquells que són capaços de fer-ho són coneguts com arbovirus, són limitats i pertanyen a unes famílies concretes. Actualment, cap virus de la família Coronavidae, a la que pertany el SARS-CoV-2, ha estat mai identificat com a un virus transmès per insectes (arbovirus).
La manera més eficient de controlar la proliferació del mosquit tigre éliminant els seus llocs de cria. En el marc del programa, el 2019 l’ASPB va realitzar més de 100.000 inspeccions i seguiments d’elements urbans i es van efectuar més de 4.000 tractaments amb larvicides biològics que no tenen cap efecte sobre el medi ambient ni sobre la salut de les persones amb la col·laboració de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat de l’Ajuntament.
En aquest sentit, la implicació de la ciutadania també és clau. Hem de tenir en compte que la majoria de focus de cria els trobem principalment a les propietats privades (jardins, terrasses, patis, etc.). Una femella pot pondre fins a 200 ous en petits recipients en una setmana, per tant, es necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall. Fer revisió cada 5 o 7 dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.
A més del Programa, durant tot l’any també es fa un seguiment continuat a la ciutat, amb l’objectiu de vigilar la possible arribada de mosquits invasors i estudiar el possible efecte del canvi climàtic sobre l’estacionalitat dels mosquits. Cal tenir en compte que el canvi climàtic té una especial rellevància ja que l’augment de les temperatures i la humitat pot multiplicar la capacitat reproductora dels mosquits, estendre la seva distribució i augmentar el risc de transmissió de determinats arbovirus, motiu pel qual és important la vigilància continuada i la implementació de programes de prevenció i control.
Durant l’estat d’alarma decretat per la COVID-19, el Servei de Vigilància i Control de Plagues de l’ASPB, com a servei essencial a la ciutat, ha mantingut la vigilància activa i l’atenció a les incidències ciutadanes relacionades amb la presència de plagues urbanes, així com les tasques de control a la via pública, aplicant les mesures de prevenció necessàries.
Més informació
Nota de premsa
Descarregar mapa d’activitat 2019 [MP4]
Activitat del mosquit tigre a Barcelona. Mapa 2019-2020
Programa de vigilància i control de mosquits. Tot el que cal saber