Famílies de 101 escoles de la ciutat de Barcelona participen en el Programa de Prevenció de l’Obesitat Infantil de Barcelona (Projecte POIBIN) adreçat a escolars de la ciutat de P3 i P4. L’Agència de Salut Pública de Barcelona va posar en marxa el projecte en fase pilot en 2018 i les conclusions inicials, segons les dades obtingudes, mostren que el 7% dels infants presenta obesitat segons l’Índex de Massa Corporal (IMC), i que aquest percentatge és major en els barris més desafavorits.
Pel que fa als hàbits de salut relacionats amb l’alimentació, activitat física, descans i ús de pantalles, els resultats de les enquestes inicials, fetes a 1.781 famílies, conclouen que un alt percentatge d’infants no realitza una conducta alimentària adequada (no fan un esmorzar complet, sopen davant de la televisió, freqüenten restaurants de menjar ràpid o consumeixen dolços o brioixeria sovint o diàriament), una de cada quatre famílies no realitza mai activitat física en família, i la meitat dels infants fan un ús de les tecnologies per sobre del recomanat, durant els caps de setmana (recomanació: ≤ 2 hores diàries). Per contra, entre els hàbits i rutines millor observats destaquen que l’aigua és la beguda més consumida pels infants, gairebé el 90% no consumeix begudes ensucrades de manera habitual, més de la meitat fan un ús correcte de les “pantalles” entre setmana i tres de cada quatre dormen les hores recomanades (≥ 10 hores de son diàries).
L’objectiu del Projecte POIBIN és avaluar l’efectivitat d’una intervenció preventiva de l’obesitat per millorar els hàbits alimentaris, augmentar la pràctica d’activitat física, reduir les hores de l’ús de pantalles i augmentar les hores de son dels escolars de segon cicle d’educació infantil de P3 a P4. I proposa una sèrie d’accions de promoció d’hàbits saludables tant a l’aula com a l’àmbit familiar i comunitari. Per la prova pilot es van establir dos grups: intervenció i comparació; les accions es van dur a terme a les escoles del grup intervenció durant el curs 2018-2019, i es proposaran al grup comparació durant aquest curs. Les accions realitzades als centres participants es basen en un qüestionari dirigit a les famílies, on es recullen dades sobre alimentació, activitat física, descans i ús de pantalles del fill o filla que participa en el projecte. I d’altra banda, es varen prendre les mesures antropomètriques dels nens i nenes participants en el projecte.
Ja està disponible l’informe sobre les principals conclusions inicials i s’està treballant en l’anàlisi de les dades postintervenció per avaluar l’efectivitat de les accions realitzades.