Tenir una vida activa té importants beneficis per a la salut i la qualitat de vida i és per això que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) treballa des de fa anys per a fomentar l’activitat física a totes les edats i als diferents barris de la ciutat. Aquestes són algunes de les experiències que s’estan duent a terme en el marc del programa Barcelona Salut als Barris per promoure l’activitat física com a eina de salut i benestar.
A les Escoles de Salut de les Persones Grans (ESPG) de diferents barris de la ciutat l’alumnat de 4t del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) estan realitzant tallers de gimnàstica suau.
Amb el joc, la música i el bon humor, aquests alumnes de l’INEFC, aconsegueixen que les persones grans que hi participen s’ho passin bé i aprenguin a fer uns exercicis senzills a casa per tal de millorar la musculatura i les articulacions del cos. A més de treballar els exercicis, durant la sessió es treballa també la memòria, de tal manera que les participants han de recordar una sèrie de moviments que fan cada una de les seves companyes. Aquesta activitat fa que les persones grans puguin gaudir dels beneficis en salut i benestar de l’activitat física, respectant el ritme de cada participant.
D’altra banda, durant els mesos de pandèmia en els quals no es podia fer activitats presencials, al districte de Sant Martí, es van substituir les activitats de les ESPG per passejades setmanals. Així, en els barris del Besòs i el Maresme i la Verneda i la Pau es van formar dos grups de passejades a l’aire lliure. Actualment, tots dos grups són autogestionats, és a dir, les persones queden en un punt del barri a través d’un grup de WhatsApp que han format elles mateixes i surten a caminar. Durant aquestes passejades autogestionades es visiten llocs emblemàtics del barri: esglésies, mercats, parcs, rambles… mentre es comparteixen relats de vida, somriures i energia per continuar caminant.
Així, el que va ser en el seu moment, l’única activitat possible a fer amb gent gran, ja que les que es feien en espais tancats eren inviables, s’ha convertit en un espai d’activitat física on s’han generat vincle entre les participants i estan descobrint espais del barri.
Finalment, un altre exemple de promoció d’activitat física als barris és el programa Mou-te, sis potes millor que dues. Es tracta d’un programa comunitari que vol promoure el benestar físic, psicològic i social de les persones adultes mitjançant caminades en companyia de gossos de teràpia assistida. El programa també sensibilitza sobre els beneficis de caminar regularment i promou la tinença responsable. Aquest any ha iniciat la VI edició als districtes de Sant Andreu i Ciutat Vella.
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física, us animem a incorporar al vostre dia a dia l’activitat física de formes diverses i reduir el temps que dediqueu a activitats sedentàries. Podeu caminar, desplaçar-vos en bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar… sempre és millor fer alguna activitat que cap, només cal escollir la que s’adapta a cada persona.