Les dones pateixen diverses desigualtats en el sistema actual. A més, moltes vegades aquestes situacions estan travessades alhora per altres biaixos de discriminació, com la classe social, l’origen, l’edat o l’orientació sexual, i repercuteixen en la salut. Per això, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’afegeix a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones.
La pandèmia de la COVID-19 i la crisi social i econòmica que se n’ha derivat no ha impactat igual en les dones que en els homes. D’una banda, s’han incrementat la pobresa i la precarietat, realitats que les dones pateixen amb més duresa i freqüència. I de l’altra, s’ha posat en relleu i s’ha aguditzat la crisi de cures que ja patia la nostra societat.
L’informe d’indicadors de salut i treball de 2020 de l’ASPB indica que la pandèmia ha tingut un impacte molt rellevant en l’àmbit de treball en les dones a Barcelona, tant en la incidència de la COVID-19, com en la càrrega de treball remunerat i no remunerat.
Pel que fa a la infecció, prop del 60% dels casos registrats per l’ASPB el 2020 entre persones que feien treball presencial han estat dones, i els brots notificats han afectat activitats econòmiques molt feminitzades, destaquen les activitats sanitàries i de serveis socials que concentren el 75% dels brots amb afectació laboral.
D’altra banda, els resultats suggereixen que les dones són les que més han augmentat les hores de treball remunerat durant el confinament, i les que més han incrementat el volum de les feines de la llar, així com de les feines de cura en el cas de les dones que no treballaven.
En aquest context, és més necessari que mai fer polítiques que ajudin a avançar cap a una societat més justa i igualitària, el 8 de març i cada dia de l’any.