El 25 de novembre se celebra el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Per això, diferents institucions i entitats fan una crida a la ciutadania a denunciar la violència que s’exerceix contra les dones i reclamar la seva eliminació. L’ASPB se suma a la iniciativa que enguany fa una crida a sumar aliances entre tota la ciutadania contra el masclisme i abordar tant les seves causes com les conseqüencies de les violències en tots els àmbits de la vida quotidiana.
Cada any, amb motiu d’aquest dia assenyalat, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuem un manifest per commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa. L’ASPB s’adhereix al document.
Enguany, el document vol posar de manifest les violències sexuals, una de les formes de violència masclista més prevalents i, a la vegada, més invisibilitzades i naturalitzades. En aquest sentit, expressa el compromís de les institucions amb la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política. En definitiva, un compromís amb la llibertat de les dones que ens ha de fer també una societat més lliure.
En darrer informe sobre salut i drets sexuals i reproductius elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que inclou dades de l’Enquesta de Factors de risc en estudiants de Secundaria (FRESC) 2021, posa de manifest un increment de la declaració de situacions de maltractament per part de la parella (emocional, físic o sexual) i d’assetjament sexual entre les joves. Així, el nombre de noies que declaren haver estat víctimes de maltractament en el darrer any per part de la seva parella passa d’un 18% a un 24%. Mentre que les que declaren haver patit assetjament sexual (definit com qualsevol conducta verbal o física amb contingut sexual ofensiva i no desitjada) creix d’un 17% a un 38%. Segons l’informe, aquest augment posa de manifest la vigència de les violències masclistes i la necessitat de seguir incorporant mesures i programes concrets per fer-hi front, però també pot estar relacionat amb una major sensibilització de la societat lligada a l’evolució del moviment feminista en els darrers anys i, en particular, amb un augment de la identificació i reconeixement d’aquest tipus de violències per part de les noies de la ciutat, que qüestionen discriminacions i comportaments que generacions anteriors tenien normalitzades.
Suma’t
25N: Sumant aliances contra el masclisme. Ajuntament de Barcelona
25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Generalitat de Catalunya.