La tos ferina és una malaltia respiratòria infecciosa, causada per la bactèria Bordetella pertussis. Pot afectar a totes les persones i es transmet amb facilitat. És una malaltia vacunable i té tractament. Té un patró epidèmic de pujades i baixades periòdiques cada 3-5 anys. En aquest moment hi un augment de casos tant a Espanya com a Catalunya. En concret a Barcelona, aquest repunt es troba en nivells habituals de pujada en època epidèmica i gairebé tots els casos són lleus. La majoria són infants i adolescents d’entre 10 i 14 anys.
La tos ferina es caracteritza per un començament similar a un refredat amb tos seca que dura més d’una setmana i evoluciona amb atacs de tos intensa amb soroll al respirar. Tot i que pot afectar a persones de totes les edats, els més vulnerables són els nadons menors d’un any i les embarassades, que tenen més risc de patir complicacions.
Un cop la persona s’ha infectat, els primers símptomes solen aparèixer al cap de 7 o 10 dies. En alguns casos, l’inici de símptomes pot allargar-se fins els 20 dies. Es transmet a través dels mocs, els esternuts i la tos de les persones malaltes. Els primers dies és quan és més contagiosa i va disminuint a poc a poc fins a deixar de ser-ho passats 21 dies de l’inici de la tos, si no s’ha iniciat tractament. Si la persona malalta fa tractament antibiòtic, la tos ferina deixa de ser contagiosa un cop acabat el tractament, que sol durar uns 5 dies.
La vacuna és la mesura més important per evitar les complicacions greus, especialment en els nadons. A Catalunya es vacuna de la tos ferina als 2, 4 i 11 mesos i als 6 anys d’edat. Per a protegir els lactants més petits, és molt important reforçar la vacunació de les dones embarassades entre la setmana 27 i 32 de gestació, aquesta mesura n’ha reduït de manera significativa els casos greus. Cal recordar però, que tot i la protecció de la vacuna, totes les persones poden patir-la, malgrat haver estat vacunades o haver-la passat anteriorment.
Així doncs, davant la sospita de tos ferina, cal consultar amb el metge o metgessa, que la diagnosticarà i en prescriurà el tractament. En tractar-se d’una Malaltia de Declaració Obligatòria, caldrà que ho notifiqui a l’Agència de Salut Publica de Barcelona (ASPB) que s’encarrega de la vigilància i control de casos i brots a la ciutat indicant les mesures de prevenció adients en cada cas, entre elles, el tractament post exposició als contactes més propers, quan cal, o completar la pauta de vacunació, segons calendari vacunal.
Per a més informació sobre la malaltia i la seva evolució podeu visitar el web Malalties Transmissibles de la A a la Z del Servei d’Epidemiologia de l’ASPB.