L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) identifica cada any els espais públics de la ciutat amb elements de risc on potencialment pot haver-hi mosquits i on poden representar un problema. Des d’abril a novembre s’intensifica la vigilància en aquests llocs i s’intervé on se’n detecta activitat. Aquest any s’han ampliat aquestes zones de vigilància, passant de 66 a 81, per reforçar la cobertura en àrees de rendes baixes de la ciutat, tenint en compte les desigualtats en salut.
El mapa de zones de risc s’elabora a partir de la recollida sistemàtica de dades que fa el Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA). Aquesta informació prové de diferents fonts d’informació: inspeccions entomològiques i seguiments de les zones de risc i de les incidències, inspeccions entomològiques dels casos d’arbovirosis o bé revisió de trampes de monitoratge ubicades a la ciutat, entre d’altres.
Aquesta estratègia de prevenció és l’element principal del Programa de vigilància i control de mosquits que executa l’ASPB des de 2005. El programa està dirigit especialment a identificar punts de cria de mosquits, en concret del mosquit tigre (Aedes albopictus) i del mosquit comú (Culex pipiens), i reduir la seva presència, així com els riscos que pot comportar en el cas del mosquit tigre la possible transmissió de malalties importades. Les altres línies de treball són l’atenció a les incidències ciutadanes, la vigilància d’arbovirosis i sensibilització ciutadana. A més, durant tot l’any l’ASPB també fa un seguiment continuat a la ciutat per vigilar la possible arribada de mosquits invasors i estudiar el possible efecte del canvi climàtic sobre l’estacionalitat dels mosquits.