Aquest mes de febrer s’ha posat en marxa el treball de camp per l’elaboració de la vuitena edició de l’Enquesta de Salut de Barcelona (ESB). Durant el pròxim any es realitzaran 4.000 entrevistes presencials a persones residents a Barcelona, adoptant les mesures de prevenció de la COVID-19 recomanades. Les persones seleccionades per formar part de la mostra rebran una carta informativa. En cas de tenir qualsevol dubte es posa a disposició de les persones participants el telèfon 900 901 900 i també poden demanar informació al 010.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) realitza aproximadament cada 5 anys l’ESB amb l’objectiu de conèixer l’opinió i la percepció de la ciutadania sobre la seva salut, els factors que la determinen, els hàbits relacionats amb la salut i la utilització dels serveis sanitaris. A més de les qüestions habituals, l’ESB 2021 incorpora preguntes noves sobre temes com l’alimentació, la soledat, les violències, el suïcidi, el joc i altres qüestions relacionades amb la COVID-19. Així doncs, la informació obtinguda esdevindrà una eina fonamental per a la planificació i l’abordatge de les polítiques de salut i qualitat de vida a la ciutat.
L’ESB forma part del pla d’estadístiques oficials de Catalunya i es garanteix l’absoluta confidencialitat de les dades. La selecció de les persones de diferents grups d’edat i sexe que hi participen, es fa de forma aleatòria a partir del Padró municipal d’habitatge. Les entrevistes les realitzen persones professionals formades de l’empresa GESOP, de forma presencial al domicili, mitjançant un dispositiu electrònic de registre.
Per a la realització de l’ESB 2021, les persones enquestadores han rebut formació específica per a la prevenció de la COVID-19 i es mantindran en tot moment les mesures de protecció recomanades: distancia, mascareta, ventilació, higiene de mans i neteja de tots els elements utilitzats per l’entrevista. Totes elles van degudament identificades amb acreditació de l’ASPB i de l’Ajuntament de Barcelona.
D’altra banda, l’ASPB també està duent a terme l’enquesta FRESC (Factors de Risc en Estudiants de Secundària) als centres educatius de la ciutat. El seu objectiu és conèixer els comportaments i les actituds relacionades amb la salut de la població adolescent, escolaritzada a Barcelona, així com els seus determinants socials. Així doncs, la informació obtinguda, a partir de l’enquesta, ajuda a orientar i avaluar intervencions i polítiques de prevenció i promoció de la salut dirigides als nois i noies de la ciutat. La darrera es va fer en 2016 i l’ASPB està duent a terme una nova edició durant aquest curs.
L’enquesta FRESC aborda temes diversos com la salut i el benestar emocional de la població adolescent, les relacions entre iguals, la sexualitat, els hàbits alimentaris o els consums de tabac, alcohol i altres substàncies additives, entre altres. En aquesta nova edició s’han incorporat també nous temes relacionats amb l’entorn urbà, el medi ambient, els jocs d’apostes, videojocs i internet, així com preguntes relacionades amb la COVID-19 i com l’estan vivint els i les adolescents de Barcelona
Enllaç nota de premsa
Nota de premsa (PDF)
Nota de prensa (esp) (PDF)
Més informació:
Enquesta de Salut de Barcelona (ESB)
Enquesta FRESC