Amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (27 d’abril) la Generalitat de Catalunya ha organitzat la Setmana Sense Soroll que promou mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats o competències en la matèria.
Del 25 d’abril a l’1 de maig de 2022, amb el lema Abaixem el volum, es vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn i es fan activitats per conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica, especialment en l’àmbit urbà, dels seus efectes i de les possibles solucions.
Així doncs, la celebració, aglutina totes les iniciatives, promogudes tant per administracions com per entitats, escoles i associacions, amb les quals cal posar en comú les solucions al problema del soroll en el dia a dia i com afecta els diversos col·lectius, entre els quals destaca l’alumnat dels centres educatius, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge.
Hi ha evidència científica que l’exposició crònica al soroll ambiental té efectes importants sobre la salut i la qualitat de vida de les persones. El soroll ambiental afecta el benestar emocional, psicològic i social, i també causa trastorns del son, malalties cardiovasculars i mort per causa cardiovascular, trastorns metabòlics en adults i problemes del desenvolupament cognitiu en infants. A la Unió Europea, després de la contaminació atmosfèrica, el soroll és el segon factor ambiental que més impacta la salut de la població.
A Barcelona, el 57% de la població està exposada durant tot el dia a nivells de soroll de trànsit iguals o superiors als que l’OMS considera perjudicials per a la salut (53 dB Lden) i un 27% de la població ho està a nivells molt per sobre d’aquest llindar (65 dB Lden o més). La segona font de soroll a la ciutat és l’oci nocturn que afecta un 3% de la població.
Aquests nivells d’exposició a la contaminació acústica tenen un important impacte en la salut. S’estima que més de 210.000 persones pateixen afectació emocional, psicològica i social per soroll, més de 60.000 tenen trastorn del son i que causa uns 300 casos nous de cardiopatia isquèmica del cor i el 3% de les morts per aquesta causa cada any.
Per això, implementar mesures que redueixin el soroll a la ciutat és prioritari.
Generalitat de Catalunya: Medi ambient i sostenibilitat
Ajuntament de Barcelona: Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat
Informació relacionada:
Informe Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona
Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona (infografia)