Del 24 al 30 d’abril se celebra la Setmana Mundial de la Immunització. Aquesta iniciativa, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), té com a objectiu destacar l’acció col·lectiva i promoure l’ús de vacunes per protegir les persones de totes les edats i les seves comunitats contra les malalties prevenibles per vacunació. Enguany el tema escollit és “Humanament possible: Salvar vides mitjançant la immunització” que assenyala les campanyes mundials de vacunació com a un dels èxits de la humanitat.
En aquest sentit, enguany la Setmana celebra el 50 aniversari del Programa Ampliat de Vacunacions, una acció internacional conjunta que es va iniciar l’any 1974 per protegir els infants contra malalties immunoprevenibles.
Aquest any també es compleixen 50 anys del Pla de vacunacions continuades de la població infantil de Barcelona, el primer a Espanya. El va posar en marxa l’Institut Municipal d’Higiene de l’Ajuntament de Barcelona, amb col·laboració amb la Societat Catalana de Pediatria i es dirigia a infants de 0 a 14 anys. Al llarg d’aquests 50 anys, el calendari vacunal ha anat evolucionant, passant de protegir contra 6 malalties a 16 malalties, l’any 2023, i ser un calendari per tota la vida. La vacunació ha tingut un impacte rellevant en la reducció de la incidència de malalties immunoprevenibles a Barcelona.
El Pla de vacunació engegat l’any 1973 incloïa també un sistema d’informació d’administració de vacunes a Barcelona, que va proporcionar dades fins a l’any 2019. L’any 2023, l’ASPB, va iniciar el nou Sistema de Vigilància de Vacunes de Barcelona (VigiVacBcn) per monitorar l’estat d’immunització de la població de la ciutat. Aquest sistema fa una anàlisi de les cobertures vacunals segons eixos de desigualtat (edat, sexe i territori) amb l’objectiu de millorar la planificació dels programes de vacunació i afavorir l’equitat vacunal en tota la població de Barcelona.
L’any 2019 l’OMS va considerar la reticència vacunal com una de les principals amenaces a la salut pública. Per fer front a aquesta amenaça, l’ASPB va iniciar una línia de treball de recerca per conèixer i abordar la reticència vacunal. Actualment, està duent a terme un projecte d’investigació per avaluar l’efectivitat d’una intervenció per abordar la reticència vacunal de les famílies en les consultes de pediatria.