Barcelona consolidarà de forma definitiva a la ciutat l’equipament residencial per a persones sense llar amb addicions. El servei és pioner i únic a Catalunya i a l’Estat, i ha atès unes 200 persones residents des de l’abril del 2020. D’entre elles, una trentena han aconseguit avançar en el seu procés d’autonomia i ja viuen fora del centre. A més, s’ha comprovat que les persones residents han reduït entre un 50 i un 70% el seu consum d’alcohol i altres drogues, respecte al consum que en feien abans d’entrar al centre.
L’equipament està orientat a allotjar i atendre persones doblement vulnerabilitzades i en situació d’exclusió social extrema: són persones sense llar i amb addiccions a diferents substàncies, incloent-hi l’alcohol. Les persones residents tenen un estat de salut delicat i amb diverses patologies associades fruit d’anys de drogodependència i de viure al carrer. L’equip de professionals que les atén ha pogut constatar que la seva estada al centre suposa una millora substancial en el seu estat emocional i de salut.
Aquest nou centre d’atenció sociosanitària intensiva, que ha estat en funcionament ininterromput durant any i mig al districte de Les Corts, prioritza l’atenció a persones majors de 45 anys amb una situació de salut més compromesa. Igualment, incorpora la perspectiva de gènere per donar resposta a les necessitats diferenciades de les dones i de les persones LGTBIQ, amb mesures concretes com una reserva del 50% de les places per a dones o la creació d’espais no mixtes, horaris diferenciats d’accés i serveis específics.
Té capacitat per a 50 persones, està obert les 24 hores cada dia de l’any i cobreix les necessitats bàsiques d’allotjament, higiene i alimentació i disposa de programes d’atenció social i sanitària, incloent-hi la reducció de danys pel consum de substàncies i compta amb espais per facilitar l’aïllament sanitari en cas de contagi per covid-19.
L’Ajuntament i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) van posar en marxa l’equipament per respondre a l’emergència sanitària produïda per la covid-19. El centre, gestionat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), està funcionant en un alberg per a joves de la Fundació Pere Tarrés del districte de Les Corts des d’abril de 2020. A partir del pròxim mes de març es traslladarà a un altre espai ubicat a Horta-Guinardó que gestionarà la mateixa ABD, entitat guanyadora de la licitació per concurs públic, convocat per l’ASPB, per la prestació d’aquest servei d’acollida.
La recerca del nou espai ha anat a càrrec de l’entitat i ha estat acompanyada per part del consistori i de l’ASPB d’un seguit de reunions amb l’associació de veïns i veïnes, la comunitat educativa del centre escolar proper al nou equipament i comerciants de la zona per tal d’informar del projecte i traslladar l’experiència prèvia. Tanmateix, està previst que durant les pròximes setmanes i abans de fer el trasllat, l’ASPB i l’Ajuntament segueixin treballant amb totes les àrees i agents implicats per tal que el seu funcionament sigui òptim i en coordinació amb l’entorn.
Tot i que la ciutat de Barcelona compta amb una àmplia xarxa de recursos d’atenció a les drogodependències, aquest és el primer recurs residencial de baixa exigència adreçat a persones que consumeixen drogues. L’equipament és una mesura recollida en el Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024 i en plans anteriors, tindrà un finançament públic anual d’uns 2,5 milions d’euros, que sufragaran tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, disposar d’aquest centre fa que la ciutat compleixi amb les recomanacions internacionals de l’Observatori Europeu de les Drogues per donar resposta als problemes sanitaris i socials relacionats amb les drogues.