L’Agència de Salut pública de Barcelona ha elaborat un informe sobre la salut mental en adolescents a Barcelona que analitza els resultats obtinguts en la darrera enquesta de Factors de Risc en Estudiants de SeCundària (FRESC) 2021. La població adolescent ha estat un grup especialment vulnerable als efectes de la pandèmia en la seva salut mental. La COVID-19 va suposar una ruptura dels seus espais de socialització i oci amb el seu grup d’iguals. Aquests elements són fonamentals pel seu desenvolupament físic i social en aquesta etapa vital. Les dades de l’enquesta constaten un empitjorament de la salut mental en aquesta població.
Així doncs, segons l’enquesta FRESC 2021 un 20% de les noies (10,4% al 2016) i un 11% dels nois (7,9% al 2016) presenten risc de mala salut mental, observant-se desigualtats. Les noies mostren pitjors indicadors de salut mental, especialment, als barris de nivell socioeconòmic desfavorit. Per exemple: un 42,9% de les noies declaren malestar emocional respecte al 20,9% dels nois. A més, aquests indicadors són pitjors en les noies nascudes a països estrangers i també es veu un gradient a mesura que augmenta l’edat.
Els factors determinants de la salut mental no només inclouen característiques individuals, com la capacitat de gestionar els pensaments, les emocions, els comportaments o les relacions personals, sinó també factors socials, econòmics, polítics i ambientals que configuren les condicions de vida de les persones. La COVID-19 ha tingut un fort impacte en les condicions de vida de les persones i, per tant, en la seva salut mental. La població adolescent ha estat un dels grups especialment vulnerable als seus efectes sobre la seva salut mental.
Segons l’OMS, prop de 9 milions d’adolescents a Europa, entre els 10 i els 19 anys, pateixen algun problema de salut mental. Aquests problemes s’inicien, de mitjana, als 14 anys. La promoció i la millora de la salut mental durant l’adolescència és un factor clau per a la seva salut i benestar a l’edat adulta. L’evidència indica com l’exposició a adversitats durant aquesta etapa, s’associa amb un major risc de patir problemes de salut mental al llarg de la vida.
Per abordar la salut mental de la població adolescent és important realitzar accions dirigides: a la vigilància de la salut mental i els seus determinats, a la promoció de la salut mental juntament amb polítiques que millorin les condicions de vida; a la seva atenció i cura tant des dels serveis d’atenció primària com de l’especialitzada; i a combatre l’estigma associat.