L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha enllestit la nova edició de l’enquesta Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC). Aquesta enquesta es realitza periòdicament als centres educatius de Barcelona i el seu objectiu és conèixer els determinants, comportaments i actituds relacionades amb la salut de l’alumnat de 13 a 19 anys, per orientar i avaluar polítiques i intervencions de promoció de la salut dirigides a aquesta població. La nova edició es va fer a 3.290 alumnes de 2n i 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Mig (CFGM), de febrer a maig de 2021.
Segons l’enquesta FRESC 2021, tot i que empitjoren alguns indicadors respecte al 2016, la població adolescent de Barcelona presenta una bona salut global. Igualment, destaca positivament que el 75% dels i de les adolescents afirma tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.
Entre els resultats destaca, l’augment del malestar amb la imatge corporal en l’alumnat adolescent. La insatisfacció corporal supera el 50% en ambdós sexes i és més elevada en les noies. No obstant això, respecte de 2016, en els nois ha augmentat 19 punts percentuals i en les noies 11.
A més, paral·lelament l’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. Destaca també la pujada respecte al 2016 de la discriminació de gènere, segona causa de discriminació en les noies. En concret, 4 de cada deu noies enquestades s’han sentit discriminades pel fet de ser dones mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en 1 de cada 10.
D’altra banda, es constata l’empitjorament de la salut mental entre la població adolescent, especialment en les noies, 4 de cada 10 noies manifesten malestar emocional.
En aquesta edició de l’enquesta s’ha preguntat per primera vegada per aspectes relacionats amb el joc amb diners. Segons els resultats, aquesta pràctica és més freqüent en els nois. Així, un 12% dels nois declara haver jugat amb diners el darrer any i un 6% afirma realitzar un possible joc problemàtic.
Pel que fa a l’ús de substàncies addictives, les dades indiquen que globalment el consum de tabac, alcohol i cànnabis continua la seva tendència a la baixa, sobretot en els nois.
Pel que fa a l’entorn, l’enquesta posa de manifest que més d’un 70% de l’alumnat adolescent es mostra preocupat pel canvi climàtic i considera que les seves accions poden contribuir a combatre’l.
[slb_exclude]