A Barcelona més del 44% de les persones de més de 15 anys ja s’han vacunat amb una primera dosi de les vacunes contra la COVID-19, un percentatge que supera el 90% entre les persones de més de 70 anys. Malgrat això, en sis districtes de la ciutat la vacunació avança més lentament, a causa, entre d’altres, de la barrera digital a l’hora de demanar cita en línia. Per això, s’han posat en marxa 24 punts de suport per facilitar l’accés a la citació telemàtica als barris amb menys percentatge de persones vacunades.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa un seguiment setmanal de l’evolució de les cobertures vacunals a la ciutat, tenint en compte els diferents eixos de desigualtat i la seva distribució en el territori, tal com ha fet des de l’inici de la pandèmia en l’evolució de la malaltia. Les xifres disponibles a hores d’ara posen de manifest diferències en la cobertura vacunal entre alguns barris de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, on el procés avança més lentament. Davant d’aquesta situació, l’ASPB, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) han creat un grup de treball per analitzar les possibles causes i dissenyar i coordinar un pla d’accions territorials dirigides a millorar la cobertura vacunal.
El pla de ciutat s’ha desenvolupat amb l’Oficina d’Equipaments de la Gerència de Coordinació Territorial de l’Ajuntament de Barcelona. Els 24 punts de suport ajudaran les persones que pertanyin als grups prioritzats en cada moment per rebre la vacuna contra la Covid-19 a demanar cita a través de la plataforma en línia del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la qual cosa permetrà obtenir una cita fàcilment a qui té dificultats per fer-ho. Aquests punts estan situats en diferents equipaments municipals d’aquests sis districtes com centres cívics, biblioteques, casals de barri i casals de gent gran. El personal que atendrà la ciutadania ha rebut una formació específica sobre aspectes relacionats amb el procés de vacunació i la sol·licitud de cites. Es compta també amb el 061 Salut Respon per gestionar i resoldre dubtes sobre la vacunació i amb el CSB per resoldre incidències en la citació per internet per altres motius.
L’objectiu d’aquesta mesura és garantir un accés equitatiu a la vacuna per a tothom i prevenir que acabi existint un patró de desigualtat en les cobertures vacunals de la Covid-19 que s’acabin assolint, un cop s’avanci en l’estratègia de vacunació dels diferents grups d’edat. A la vegada, s’ha preparat una campanya de comunicació adaptada als diferents territoris amb materials informatius traduïts a diferents idiomes. La proximitat es considera clau per una total cobertura.
Per identificar els possibles motius d’aquesta desigualtat en el ritme de vacunació, l’ASPB també ha fet una enquesta que recull les opinions de més de 200 persones referents dels grups comunitaris dels diferents territoris afectats (treballadores dels centres d’atenció primària, serveis socials, agents comunitaris o entitats i associacions dels barris, entre d’altres). Els resultats han destacat l’existència de barreres digitals com pot ser la manca d’habilitats digitals, d’internet, de mòbil o no saber com es demana cita en línia (20%), barreres culturals i lingüístiques (15,9%), la por als efectes secundaris (15,5%), les reticències pel tipus de vacuna (15%) i les dificultats de contacte (9%), entre altres.
Actualment s’està fent una anàlisi de les dades segons diferents eixos de desigualtat (sexe, edat i país d’origen) i s’està treballant amb els referents comunitaris als diferents territoris i amb el grup de treball per tal de millorar les accions actuals o implementar altres.