“Bon dia, “Bon dia, somriu!” és un programa escolar de promoció de la salut bucodental, higiene personal i salut alimentària dirigit a infants de primer de primària, dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Es va posar en marxa l’any 2021 a 45 escoles d’educació primària de la ciutat. La seva avaluació mostra que té efectes positius en els coneixements i actituds en relació amb el raspallat de dents, el rentat de mans i la salut alimentària en l’alumnat participant. El professorat valora molt positivament la intervenció en general i la considera d’interès per a l’alumnat. Actualment, hi participen 2700 nens i nenes de 70 centres educatius de la ciutat de Barcelona.
Amb aquesta proposta educativa, l’ASPB ofereix eines al professorat per a la promoció d’una bona salut bucodental i altres hàbits saludables a l’escola vinculant-la a altres accions d’entorn existents. En aquest sentit, es duen a terme sessions a l’aula en què es treballen continguts com la tècnica correcta de rentat de mans, el raspallat de dents i la relació entre el sucre i la càries i els aliments protectors de les dents. A més, per reforçar aquest treball a l’aula, es proposa vincular el programa a d’altres programes existents, com la revisió bucodental per part de l’equip d’odontologia pediàtrica d’atenció primària, el programa de distribució gratuïta de fruita a l’escola de la Unió Europea i el lliurament d’un estoig d’higiene bucodental del programa “Dents fortes i sanes” de la Generalitat de Catalunya.
Per tal d’avaluar el seu impacte i procés d’implementació, l’ASPB va fer un estudi en què van participar les escoles d’Educació Primària de Barcelona que van fer el programa voluntàriament durant el curs 2021-2022. Aquestes estaven distribuïdes pels 10 districtes de la ciutat i situades majoritàriament en barris amb nivell de renda més desafavorida. D’una banda, es va realitzar un qüestionari abans i després de la intervenció a l’alumnat de primer de primària dels centres participants. Aquest qüestionari es va administrar a l’aula amb el suport del personal d’infermeria de l’ASPB i incloïa preguntes sobre el raspallat de dents i la higiene dental, el rentat de mans i els hàbits alimentaris amb relació als aliments perjudicials i protectors per a les dents i l’esmorzar correcte i complet.
Els principals resultats mostren que després de participar en el programa augmenta el percentatge de nens i nenes que saben fer un bon rentat de dents i que declaren fer-ho dues o més vegades al dia. Igualment, creix la proporció d’infants que fan una adequada higiene de mans abans i després dels àpats. En relació amb els hàbits d’alimentació saludable, els resultats indiquen que augmenta el percentatge de nens i nenes que declaren menjar verdures i làctics cada dia i saben identificar un esmorzar saludable, així com la proporció d’infants que reconeixen que productes com els refrescs, els sucs, la brioixeria, i el sucre són perjudicials per a les dents.
Pel que fa a la implementació del programa, un cop acabat, es va demanar al professorat que omplís un informe per conèixer com s’havia implementat la intervenció en cadascuna de les aules. Es preguntava sobre les activitats dutes a terme i el grau de satisfacció. En la majoria de les aules es van fertotes les activitats proposades i les persones docents valoren molt positivament el programa en general. Tot i això, també van fer propostes de millora d’algunes de les activitats, com ara ampliar continguts o incloure propostes més dinàmiques, manipulatives o vivencials.
L’ASPB dissenya i ofereix gratuïtament a tots els centres d’educació infantil, primària i secundària de la ciutat programes orientats a promoure la salut i afavorir hàbits saludables en la població escolar, en cada etapa educativa. El programa Bon Dia, Somriu! n’és un. Hi poden participar tots aquells centres educatius de primària de la ciutat que ho demanin. Per a la seva implementació, es facilita tant el material didàctic com la formació, el suport i l’acompanyament per part de l’ASPB.
Una bona salut bucodental forma part d’una visió integral de la salut i el benestar. Tenir unes dents i una boca sanes no només contribueix a la bona salut en general sinó que també té un impacte en la qualitat de vida, l’autoestima i la confiança alhora de relacionar-se. Les afeccions bucodentals poden afectar qualsevol persona a qualsevol edat. Així doncs, la promoció d’hàbits saludables és clau per a prevenir-los. El 20 de març la World Dental Federation (FDI) promou la celebració del Dia Mundial de la salut bucodental amb aquest objectiu.