Informació general sobre la COVID-19 (malaltia per coronavirus 2019)
Aquesta informació està en revisió permanent
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Es pot trobar informació sobre la vacuna contra la COVID-19 i el procés de vacunació a:
Web de l’ASPB:
Canal Salut de la Generalitat de Catalunya
Ministerio de Sanidad
Unió Europea
Actualment, els casos confirmats de la població general, amb símptomes o sense, ja no han de realitzar aïllament obligatori. No obstant això, la recomanació si es tenen símptomes de la malaltia és quedar-se casa i evitar el contacte amb altres persones.
Si es tenen símptomes de COVID-19, no cal fer-se cap prova diagnòstica (PCR o test d’antígens), excepte si:
En aquests casos el/la professional sanitàri de referència ha de valorar el cas i la conveniència de realitzar una prova diagnòstica.
Les persones que presentin símptomes lleus i no compleixin aquests criteris, i aquelles que tinguin un resultat positiu de la prova, han de:
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Es considera un contacte estret qualsevol persona que ha estat en el mateix lloc que una persona positiva de COVID 19 durant un temps acumulat de 15 minuts o més en 24 h, a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de l’inici de símptomes fins al moment del diagnòstic. Si la persona diagnosticada amb COVID-19 no ha tingut símptomes es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova.
Vols saber si ets un contacte estret d’un positiu de COVID-19?
Els contactes estrets de la població general no han de realitzar-se proves ni fer quarantena. No obtant, durant els deu dies posteriors a l’exposició es recomana:
El seguiment de contactes estrets per part del sistema de salut, i la realització de proves diagnòstiques a aquests contactes, s’activa quan un cas sospitós pertany a un dels col·lectius considerats vulnerables i el resultat positiu queda confirmat.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
L’anomenat SARS-CoV-2 és un coronavirus que pot afectar a les persones. La malaltia infecciosa produïda per aquest virus s’anomena COVID-19. En la majoria dels casos produeix símptomes respiratoris lleus, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions.
Els símptomes més comuns de la COVID-19 són febre, tos, i sensació de falta d’aire. En alguns casos també es poden presentar congestió nasal, rinorrea, mal de coll o símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Algunes persones infectades no pateixen símptomes, ja sigui perquè la infecció no els produeix o perquè encara no han aparegut.
La transmissió es produeix per la inhalació de gotes, aerosols o el contacte directe amb ulls, nas o boca, de les secrecions respiratòries d’una persona infectada. Els símptomes de la malaltia poden aparèixer entre 1 i 14 dies després del contagi, encara que el més habitual és que es presentin al cap de 4 a 7 dies. La transmissió de la infecció es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després. Cal tenir en compte però, que les persones infectades poden transmetre la infecció tant si han presentat símptomes com si no.
Els grups de major risc són les persones majors de 65 anys i les que pateixen malalties cròniques, com hipertensió arterial, diabetis, problemes cardíacs o pulmonars i immunodeficiències, ja que tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu. Les dones embarassades també són un grup d’especial consideració. Aquestes persones i els seus convivents s’han de protegir especialment de la COVID-19.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Algunes persones que han passat la COVID-19 presenten símptomes persistents, més enllà de la durada habitual de la malaltia, d’entre 2 o 3 setmanes.
Els símptomes persistents són variables, heterogenis i amb afectació de diversos sistemes i teixits. A més, poden anar canviant amb el temps. Els més freqüents són l’esgotament físic, l’ofec o falta d’aire, la tos, els trastorns del gust i l’olfacte, les palpitacions, el dolor muscular i articular, el mal de cap, l’insomni, les dificultats per concentrar-se, les molèsties digestives i la sensació de febre, però també n’hi ha d’altres. L’ansietat i la depressió també són freqüents i es poden presentar a conseqüència de la situació viscuda.
Aquests símptomes poden persistir fins i tot en persones joves i sense patologia prèvia o que han patit quadres moderats o lleus. Són més freqüents en persones d’uns 40 anys i afecten més a les dones que als homes.
Les persones que han passat la COVID-19 i continuen patint algun d’aquests símptomes, més enllà de la durada habitual, no han de dubtar en contactar amb el seu centre d’atenció primària.
Es pot trobar més informació al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya:
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació per a professionals:
Al Ministeri de Sanitat es pot trobar més informació per a professionals:
Hi ha informació falsa que circula per Internet i les xarxes socials que fomenta la por.
Als següents enllaços es pot trobar informació sobre la COVID-19 actualitzada i de qualitat: