COVID-19, preguntes i respostes

31/01/2024 - COVID-19

Informació general sobre la COVID-19 (malaltia per coronavirus 2019)
Aquesta informació està en revisió permanent

Español English

Què es pot fer per evitar el contagi de COVID-19?
  • Realitzar higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol).
  • Mantenir la distancia de seguretat de 2 metres entre persones.
  • Posar-se la mascareta correctament (tapant nas i boca). El seu ús es recomana si es tenen símptomes compatibles amb la COVID-19, la grip o altres malalties respiratòries, en espais compartits. També es recomana el seu ús en residències i centres sanitaris i sociosanitaris en cas d’aparició de símptomes o en èpoques d’elevada transmissió de malalties respiratòries, així com en farmàcies.
  • Ventilar sovint els espais tancats (mínim 10-15 minuts cada hora amb una obertura mínima de 20 cm, sobretot després de tenir alguna visita o en espais compartits).
  • Reduir els contactes socials diaris, mantenir grups de convivencia habitual el més estables possible i evitar aglomeracions.
  • En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part interna del colze o amb mocadors d’un sol ús que després es llençaran a les escombraries, i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • Netejar i desinfectar la llar.
  • Després de manipular objectes, sobretot a llocs públics, cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat abans les mans.
  • Cal protegir especialment els grups més vulnerables: les persones amb malalties cròniques i les d’edat avançada.
  • La vacuna és la millor eina disponible per evitar complicacions greus de la malaltia, per tant, cal vacunar-se amb les dosis de reforç recomanades segons l’evolució de la pandèmia.
  • Actualment, els casos confirmats de la població general, amb símptomes o sense, ja no han de realitzar aïllament obligatori. No obstant això, la recomanació si es tenen símptomes de la malaltia és quedar-se casa i evitar el contacte amb altres persones.

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:

On puc trobar informació sobre la vacuna contra la COVID-19?
Què cal fer si es presenten símptomes compatibles amb COVID-19?

Actualment, els casos confirmats de la població general, amb símptomes o sense, ja no han de realitzar aïllament obligatori. No obstant això, la recomanació si es tenen símptomes de la malaltia és quedar-se casa i evitar el contacte amb altres persones.

Si es tenen símptomes de COVID-19, no cal fer-se cap prova diagnòstica (PCR o test d’antígens), excepte si:

  • Són vulnerables: persones a partir de 60 anys, amb afectació immunodepressora, en tractament amb immunosupressors i embarassades.
  • Tenen contacte amb persones vulnerables: Tant si hi conviviuen o en tenen cura, com aquelles que treballen en un centre sanitari o sociosanitari, en qualsevol altre dispositiu o centre d’atenció a aquest col·lectiu, o en una unitat de transport sanitari.
  • Presenten símptomes greus
  • Han viatjat en els darrers catorze dies a una regió on està circulant una nova variant del virus.

En aquests casos el/la professional sanitàri de referència ha de valorar el cas i la conveniència de realitzar una prova diagnòstica.

Les persones que presentin símptomes lleus i no compleixin aquests criteris, i aquelles que tinguin un resultat positiu de la prova, han de:

  • Quedar-se a casa fins que desapareguin els símptomes.
  • Extremar les precaucions: reduir tot el possible les interaccions socials, utilitzar constantment la mascareta i mantenir una higiene de mans adequada durant els deu dies posteriors a l’inici de símptomes.
  • Evitar especialment el contacte amb persones vulnerables i els esdeveniments multitudinaris.
  • Treballar a distància sempre que sigui possible.
  • En cas que els símptomes s’agreugin, contactar amb el/la professional sanitària de referència.
  • Si us feu un test d’antígens a casa i és positiu, no cal que en notifiqueu els resultats.
  • Avisar als contactes estrets del positiu.

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:

Què vol dir estar en contacte estret amb un cas de COVID-19?

Es considera un contacte estret qualsevol persona que ha estat en el mateix lloc que una persona positiva de COVID 19 durant un temps acumulat de 15 minuts o més en 24 h, a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de l’inici de símptomes fins al moment del diagnòstic. Si la persona diagnosticada amb COVID-19 no ha tingut símptomes es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova.

Vols saber si ets un contacte estret d’un positiu de COVID-19?

Què han de fer els contactes estrets?

Els contactes estrets de la població general no han de realitzar-se proves ni fer quarantena. No obtant, durant els deu dies posteriors a l’exposició es recomana: 

  • Evitar el contacte amb persones vulnerables.
  • Evitar la interacció social al màxim, no anar a esdeveniments multitudinaris.
  • Mantenir les mesures de protecció (mascareta i distància).

El seguiment de contactes estrets per part del sistema de salut, i la realització de proves diagnòstiques a aquests contactes, s’activa quan un cas sospitós pertany a un dels col·lectius considerats vulnerables i el resultat positiu queda confirmat.

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:

 

Què cal saber sobre el SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19?

L’anomenat SARS-CoV-2 és un coronavirus que pot afectar a les persones. La malaltia infecciosa produïda per aquest virus s’anomena COVID-19. En la majoria dels casos produeix símptomes respiratoris lleus, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions.

Els símptomes més comuns de la COVID-19 són febre, tos, i sensació de falta d’aire. En alguns casos també es poden presentar congestió nasal, rinorrea, mal de coll o símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Algunes persones infectades no pateixen símptomes, ja sigui perquè la infecció no els produeix o perquè encara no han aparegut.

La transmissió es produeix per la inhalació de gotes, aerosols o el contacte directe amb ulls, nas o boca, de les secrecions respiratòries d’una persona infectada. Els símptomes de la malaltia poden aparèixer entre 1 i 14 dies després del contagi, encara que el més habitual és que es presentin al cap de 4 a 7 dies.  La transmissió de la infecció es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després. Cal tenir en compte però, que les persones infectades poden transmetre la infecció tant si han presentat símptomes com si no.

Els grups de major risc són les persones majors de 65 anys i les que pateixen malalties cròniques, com hipertensió arterial, diabetis, problemes cardíacs o pulmonars i immunodeficiències, ja que tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu. Les dones embarassades també són un grup d’especial consideració. Aquestes persones i els seus convivents s’han de protegir especialment de la COVID-19.

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:

Què és la COVID-19 persistent o Síndrome de COVID post-agut?

Algunes persones que han passat la COVID-19 presenten símptomes persistents, més enllà de la durada habitual de la malaltia, d’entre 2 o 3 setmanes.

Els símptomes persistents són variables, heterogenis i amb afectació de diversos sistemes i teixits. A més, poden anar canviant amb el temps. Els més freqüents són l’esgotament físic, l’ofec o falta d’aire, la tos, els trastorns del gust i l’olfacte, les palpitacions, el dolor muscular i articular, el mal de cap, l’insomni, les dificultats per concentrar-se, les molèsties digestives i la sensació de febre, però també n’hi ha d’altres. L’ansietat i la depressió també són freqüents i es poden presentar a conseqüència de la situació viscuda.

Aquests símptomes poden persistir fins i tot en persones joves i sense patologia prèvia o que han patit quadres moderats o lleus. Són més freqüents en persones d’uns 40 anys i afecten més a les dones que als homes.

Les persones que han passat la COVID-19 i continuen patint algun d’aquests símptomes, més enllà de la durada habitual, no han de dubtar en contactar amb el seu centre d’atenció primària.

Es pot trobar més informació al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya: 

On es pot trobar informació I recursos per professionals sanitaris?

Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació per a professionals:

Al Ministeri de Sanitat es pot trobar més informació per a professionals:

Quins altres canals es poden visitar per obtenir informació actualitzada i veraç sobre la COVID-19?

Noticies relacionades

Sessió Científica: Respostes comunitàries a situacions de crisi

Promoció de la salut, Sessions científiques, Recerca i docència
La sessió científica del dia 23/05/2023 ja està disponible al nostre canal de YouTube Programa […]

Informatiu COVID-19. Butlletí nº 3

06-07-2022
COVID-19, ASPB
Aquest mes de juliol s’ha publicat l’Informatiu COVID-19, centrat en les desigualtats socials en la […]

Informatiu COVID-19. Butlletí nº 2

09-06-2022
COVID-19, ASPB
Aquest mes de juny s’ha publicat l’Informatiu COVID-19, centrat en la confiança en la vacuna […]

La confiança de les infermeres en la vacuna de la COVID-19 va augmentar durant la vacunació

09-06-2022
COVID-19, Epidemiologia
Un estudi fet per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) posa de manifest que […]

Informatiu COVID-19. Butlletí nº 1

28-04-2022
COVID-19, ASPB
Aquest mes d’abril s’ha publicat l’Informatiu COVID-19, centrat en les barreres detectades en l’adherència comunitària […]

Necessites ajuda per demanar cita per la vacuna de la COVID-19?

02-02-2022
COVID-19
Barcelona compta amb punts de suport per ajudar a demanar cita per a la vacuna […]

En marxa la doble vacunació: grip i COVID-19

03-11-2021
COVID-19
El passat 25 d’octubre el Departament de Salut va iniciar la campanya de vacunació contra […]

No t’has vacunat contra la COVID-19? Participa a l’enquesta de l’ASPB

14-09-2021
COVID-19
L’ASPB ha fet una breu enquesta per conèixer els motius d’aquelles persones que no s’han […]

Avança la vacunació amb punts mòbils als barris

10-09-2021
COVID-19
Durant les pròximes setmanes s’organitzaran jornades de vacunació comunitària sense cita prèvia contra la COVID-19 […]

Jornada de vacunació COVID-19 sense cita al Raval

17-08-2021
COVID-19
El proper divendres 20 d’agost, de 10 a 13 h, a la Rambla del Raval, […]

En marxa la vacunació amb punts mòbils a Barcelona

20-07-2021
COVID-19
El passat dimecres 7 de juliol es va posar en funcionament un punt mòbil de […]

Oberts 24 punts de suport per ajudar a demanar cita per la vacuna de la COVID-19

02-06-2021
COVID-19
A Barcelona més del 44% de les persones de més de 15 anys ja s’han […]

Desigualtats socials i COVID-19: dues onades, dos patrons

21-02-2021
COVID-19
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat la incidència de la COVID-19 en […]

Consulta l’Informe de vigilància de la COVID-19 a Barcelona

13-01-2021
COVID-19
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) realitza un informe d’avaluació periòdic, d’acord amb l’evolució […]

Sessió científica: L’epidèmia de la COVID-19 a Barcelona

COVID-19, Sessions científiques
La sessió científica del dia 19/01/2021 ja està disponible al nostre canal de YouTube

Vacuna contra la COVID-19, preguntes i respostes

24-12-2020
COVID-19, Promoció de la salut
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha preparat un recull de preguntes i respostes […]

Proves de detecció de COVID-19 a Barcelona

16-12-2020
COVID-19
S’han posat en marxa cribratges intensius a diferents districtes de Barcelona per detectar possibles contagis […]

Seguiment de les mesures per contenir la COVID-19

16-12-2020
COVID-19
Tot i que ens trobem en un moment d’alt risc epidemiològic per la COVID-19, el […]

Sessió científica: Acció comunitària en temps de COVID-19

COVID-19, Sessions científiques
La sessió científica del dia 15/12/2020 ja està disponible al nostre canal de YouTube.

El Grup d’Habitatge i Salut de l’ASPB i altres entitats demanen la suspensió desnonaments

12-11-2020
COVID-19, Entorns
El Grup d’Habitatge i Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i altres […]

Ampliació de les mesures per contenir la COVID-19 a Catalunya

30-10-2020
COVID-19
L’evolució de la situació epidemiològica generada per  la COVID-19 és preocupant i fa necessari reduir […]

Campanya de vacunació de la grip 2020

15-10-2020
COVID-19
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la campanya […]

Noves mesures per contenir la COVID-19 a Catalunya

15-10-2020
COVID-19
En els darrers dies ha augmentat el nombre de casos COVID-19. S’observa també un increment […]

Escola i COVID-19, informació i recursos

09-10-2020
COVID-19
La tornada a les escoles ha suposat un repte donada la situació a causa de […]

Com afecta la COVID-19 a la població de Barcelona?

09-10-2020
COVID-19
Què és #COVID19aldiaBCN? És una web que mostra dades actualitzades diàriament de l’impacte de la […]

Prevención de Riesgos Laborales y COVID-19

08-10-2020
COVID-19, Salut i treball
La Agència de Salut Publica de Barcelona (ASPB) ha elaborado una recopilación de preguntas y […]

Les proves PCR s’estenen al Raval i Trinitat Vella

11-09-2020
COVID-19
Entre el 15 i el 20 de setembre es realitzaran nous cribratges comunitaris amb proves […]

Proves PCR als barris de Torre Baró i Besos i el Maresme

13-08-2020
COVID-19
Des del dissabte i fins al dimecres es faran unes 400 PCR diàries a Torre […]

Formació sobre mesures d’higiene i seguretat a l’escola

31-07-2020
COVID-19, Entorns
El mes de setembre l’ASPB ha organitzat una formació virtual, interactiva i en directe per […]

Qualitat de l’aire durant la COVID-19

27-07-2020
COVID-19, Salut ambiental
En el període de confinament per la COVID-19 es van registrar nivells mínims històrics dels […]

Mesures per contenir la COVID-19 a Barcelona

17-07-2020
COVID-19
Davant del creixement sostingut del nombre de persones diagnosticades amb COVID-19 a Barcelona i altres […]

Piscines segures davant la COVID19

13-07-2020
COVID-19, Salut ambiental
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha elaborat una guia de recomanacions sanitàries per […]

Publicat l’informe “COVID-19: Aprenentatges en qualitat de l’aire”

10-07-2020
COVID-19, Salut ambiental
“COVID-19: Aprenentatges en qualitat de l’aire” és un informe que descriu com el confinament ha […]

Sexe i COVID-19

26-06-2020
COVID-19, Promoció de la salut
Les relacions sexuals consentides són una font de salut, plaer i benestar emocional.

Càpsules d’educació emocional per les escoles d’infantil i primària

22-06-2020
COVID-19
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), juntament amb l’equip de Cultura Emocional Pública, han […]

Segueix l’evolució dels nivells de contaminació a Barcelona

22-06-2020
COVID-19
L’Agència de Salut Pública de Barcelona realitza el seguiment dels nivells de contaminació atmosfèrica a […]

Vacunes i COVID-19

05-06-2020
COVID-19
El Servei de Gestió Integral de Vacunes (SeGIV) de l’ASPB ha elaborat un recull de […]

Desigualtats socials i COVID-19 a Barcelona

28-05-2020
COVID-19
El monitoratge de l’evolució de la COVID-19 a la ciutat de Barcelona, des de l’inici […]

Formació de residències per a la prevenció de la COVID-19

COVID-19
La COVID-19 ha tingut un gran impacte sobre la salut de les persones que viuen […]

Poden els mosquits transmetre la COVID-19?

22-05-2020
COVID-19, Plagues urbanes
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha rebut nombroses consultes ciutadanes relacionades amb si […]

Allotjament pioner per a persones sense llar amb addiccions durant el confinament

19-05-2020
COVID-19
L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han habilitat un espai […]

L’atenció i seguiment a les drogodependències, un servei essencial

18-05-2020
COVID-19
Els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) de Barcelona són un dels principals recursos d’atenció a […]

Pírcings i tatuatges segurs davant la COVID-19

15-05-2020
COVID-19, Salut ambiental
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha actualitzat la guia de recomanacions sanitàries per […]

Barcelona intensifica la vigilància i control del mosquit tigre: a 64 zones de risc

05-05-2020
COVID-19
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) posa en marxa una nova campanya de prevenció […]

Web ASPB amb informació sobre la COVID-19

02-05-2020
COVID-19
Des de l’inici de l’epidèmia de la COVID-19, l’Agència de Salut Pública de Barcelona proporciona […]

Mesures de prevenció per a xarxes solidàries davant la COVID-19

30-04-2020
COVID-19
L’ASPB ha elaborat un document amb recomanacions per les xarxes d’ajuda mútua i veïnatges solidaris […]

Reforç de l’APSB davant de la COVID-19

29-03-2020
COVID-19
A Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és la institució responsable de la […]

Descens molt important dels nivells de NO2 a Barcelona

20-03-2020
COVID-19, Salut ambiental
Les immissions de NO2 s’han reduït més d’un 43% a Barcelona durant la primera setmana […]