L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat les seves guies de qualitat de l’aire, que eren de l’any 2005. Així, després d’una revisió sistemàtica de l’evidència científica dels últims quinze anys, l’OMS ha reduït substancialment la concentració màxima recomanada per protegir la salut humana per a 6 contaminants. L’evidència científica actual indica clarament que els efectes negatius de la contaminació de l’aire sobre la salut es produeixen a uns nivells molt per sota del que es pensava ara fa quinze anys i per això actualitza els nivells guia per a la protecció de la salut de les persones.
Tal com mostra la infografia, el nivell màxim anual recomanat passa de 10 µg/m³ a 5 µg/m³ per les partícules petites (PM2,5) i de 40 µg/m³ a 10 µg/m³ pel diòxid de nitrogen (NO2). Aquests dos contaminants són els que més preocupen des del punt de vista de la salut pública, ja que tenen un impacte molt negatiu sobre la salut (en mortalitat i morbiditat) i perquè els nivells de PM2,5 i NO2 actualment a Barcelona i altres ciutats de l’entorn estan molt per sobre d’aquest màxim recomanat per protegir la salut de la població.
A part d’establir els nivells guia dels contaminants atmosfèrics (la concentració més baixa per sobre de la qual l’evidència científica indica que comença l’efecte perjudicial sobre la salut), l’OMS també estableix uns objectius intermedis. Aquests objectius intermedis estan dissenyats per ajudar a les zones amb alta contaminació de l’aire a reduir progressivament la contaminació. L’assoliment d’aquests passos intermedis a més curt termini té igualment un important benefici per a la salut, però es manté com a objectiu final assolir el nivell guia de protecció de la salut.
Amb aquesta actualització, l’OMS posa sobre la taula que la contaminació de l’aire és un repte molt important per la salut pública actualment i que reduir els nivells de contaminació de l’aire tindrà un gran benefici per la salut de tota la ciutadania.