La inseguretat residencial impacta greument en la salut mental i física de les persones afectades, tant a les persones adultes com als infants que viuen a la llar. Aquests documents elaborats pel Grup d’habitatge i salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) resumeixen com afecta la salut de les persones que la pateixen. Igualment, recomana un conjunt de mesures per reduir aquest impacte en salut i prevenir l’aparició d’aquestes situacions.
Diversos estudis realitzats al nostre entorn demostren que 9 de cada 10 persones que pateixen inseguretat residencial van presentar mala salut mental, una xifra sis vegades superior a la que s’observa en la població general.
D’altra banda, també posen de manifest que les persones afectades tenen una major probabilitat de presentar mala salut percebuda, de fins a tres vegades més que a la població general. En concret, els resultats apunten que 4 de cada persona en situació d’inseguretat residencial presenten mala salut percebuda.
Pel que fa als infants afectats per inseguretat residencial, les dades mostren que presenten uns nivells alarmants de mala salut mental. Als infants que la pateixen, la probabilitat de presentar mala salut mental és 10 vegades superior que la que s’observa en la població infantil general de Barcelona.
Hi ha diversos mecanismes que expliquen la relació entre la inseguretat residencial i la salut: l’afectació psicològica, el deteriorament de les condicions de la llar, el moment del desnonament, les conductes poc saludables, el trencament de les xarxes socials, altres factors estressants, la pertinença a moviments socials de suport mutu i la resposta dels serveis socials.
La greu repercussió que té la inseguretat residencial sobre la salut de les persones necessita polítiques i lleis valentes que protegeixin la salut de les persones i famílies afectades. Cal donar resposta a l’emergència habitacional, però són necessàries també mesures estructurals que previnguin l’aparició d’aquestes situacions.