El nou sistema digital d’inspecció alimentària de l’ASPB millora l’efectivitat del control oficial dels aliments a Barcelona

28/10/2024 - Premsa
  • El sistema CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona) desenvolupat i implementat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) permet estandarditzar el procés d’inspecció, els seus criteris i resultats, així com obtenir dades vàlides en format digital per analitzar-les, detectar patrons i prendre decisions.
  • Els resultats obtinguts en la seva implementació en el comerç minorista d’aliments mostra que augmenta la sensibilitat en la detecció de no conformitats i facilita la seva correcció.
  • A més, n’optimitza els recursos destinats i facilita la transparència de l’activitat de control oficial amb la ciutadania i els responsables d’empreses alimentàries.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat un sistema digital de control oficial de seguretat alimentària. Aquest nou sistema, anomenat CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona), s’utilitza en la inspecció del comerç minorista d’aliments (peixateries, carnisseries o fruiteries), la restauració comercial (restaurants, cafeteries o pubs) i la restauració social (menjadors d’escoles, geriàtrics o hospitals). El seu ús permet estandarditzar gran part del procés d’inspecció, harmonitzant l’avaluació de la gravetat dels incompliments amb la normativa, així com la presa de decisions i mesures administratives. Igualment, possibilita la recollida d’informació i dades en temps real i format digital, facilitant la seva anàlisi. L’avaluació de l’eina ha demostrat que millora la consistència, l’efectivitat i la transparència del control oficial dels aliments respecte del sistema tradicional. És el primer sistema digital d’aquestes característiques que s’implementa en el control oficial a l’Estat.

Els resultats de la implementació de CODAB en les inspeccions del comerç minorista han demostrat que el seu ús augmenta la detecció d’incompliments i el seguiment de la seva correcció i, per tant, l’efectivitat del control oficial. Igualment, la presa de decisions basada en dades optimitza els recursos disponibles per realitzar el control i facilitarà la transparència de l’activitat de control oficial amb la ciutadania i els responsables dels establiments, tant del procediment com dels resultats de les inspeccions.

L’objectiu principal del control oficial en seguretat alimentària és comprovar que els establiments alimentaris compleixen amb les condicions i requisits establerts per la normativa vigent per evitar els riscos per a la salut. En cas que no les compleixin, les autoritats de control poden aplicar les mesures administratives necessàries per assegurar el seu compliment. En aquest sentit, la inspecció és el principal mètode de control oficial que les autoritats competents apliquen per garantir que els aliments s’elaboren i comercialitzen de forma segura. A la ciutat de Barcelona, l’ASPB n’és l’autoritat de control.

El Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB, de forma preventiva, fa inspeccions programades seguint una planificació anual d’acord amb l’activitat i la classificació del risc de cada establiment. El nou sistema CODAB, dota al personal inspector amb una eina digital que garanteix la recollida de dades sistematitzada i una avaluació uniforme, així com la documentació, la transmissió i l’emmagatzematge digital d’aquesta documentació. En concret, l’aplicació utilitza un protocol d’inspecció que ha estat consensuat i definit prèviament pel departament i que defineix els requisits a comprovar, categoritzant-los amb un sistema de puntuació d’acord amb la seva gravetat, així com les accions que se’n deriven i el termini de correcció per part dels operadors, per tal que els resultats siguin homogenis.

Durant les inspeccions es comproven els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableix la normativa vigent. Aquests s’agrupen en quatre seccions: 1. Estructures i equipaments de l’establiment, 2. Higiene, 3. Productes, processament i manipulació d’aliments i 4. Autocontrols. D’acord amb el grau de compliment amb els requisits, el resultat final de la inspecció pot ser: satisfactori, millora necessària o insatisfactori. Tenint en compte aquest resultat final, l’eina digital defineix automàticament les accions que se’n deriven i els terminis de correcció per part dels responsables dels establiments alimentaris. Finalment, la inspecció es documenta a través d’una acta electrònica que es genera automàticament i s’entrega al responsable per correu electrònic. Cada acta d’inspecció és única i està codificada.

De les inspeccions inicials planificades que es van realitzar a establiments de comerç minorista d’aliments durant l’any 2023, el 38,9% va resultar satisfactori, mentre que el 61,1%, millora necessària. D’aquestes últimes, el 73,8% va resultar satisfactori en la seva inspecció de seguiment, mostrant l’efecte positiu de les inspeccions en corregir els incompliments amb la normativa.

Innovació en seguretat alimentària

En el marc d’aquest procés de digitalització del control oficial de seguretat alimentària, l’ASPB ha estudiat també fins a quin punt s’utilitza un entorn digital per part de la resta d’autoritats de control de la Unió Europea, ja que es desconeixia l’abast i ús d’aquestes tecnologies en la inspecció d’establiments minoristes. L’estudi ha permès identificar la motivació i les característiques del seu ús en els quinze països participants. Segons els resultats, el motiu principal per l’ús d’un entorn digital durant les inspeccions és estandarditzar la recollida d’informació i dades durant les inspeccions, contribuint així a augmentar la consistència del control.

En el nostre entorn, Barcelona és una ciutat pionera en el desenvolupament i implementació d’un nou sistema d’inspecció digital i automatitzat. “CODAB va més enllà de la digitalització de les dades i documentació de les inspeccions tradicionals en paper. Permet estandarditzar el procés d’inspecció, sistematitzar l’obtenció de dades i informació, i millorar la comunicació amb els establiments inspeccionats, fet que contribueix a augmentar la protecció de la salut col·lectiva. Els resultats de la seva implementació posen de manifest un augment en l’eficàcia respecte al control tradicional en paper”, explica Samuel Portaña, cap del Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB.

En comparació amb el sistema d’inspecció tradicional, l’ús del CODAB ha permès augmentar la detecció d’incompliments amb la normativa en totes les àrees d’inspecció. En concret, en establiments de comerç minorista d’aliments, l’àrea d’inspecció de pràctiques de manipulació i processament d’aliments ha augmentat en el 34,0%, seguit d’autocontrols (16,7%), traçabilitat d’aliments (14,0%), disseny i manteniment de les estructures i establiments (11,3%), etiquetatge d’aliments (11,1%) i neteja de les estructures i establiments (7,9%).

Transferència a altres municipis

“El nou sistema CODAB ha generat molt interès per part d’altres municipis de Catalunya i l’ASPB els ha transferit l’eina per tal que l’adaptin i la implantin en el seu entorn. Aquest fet és molt positiu atès que augmentarà l’harmonització del control oficial més enllà de la ciutat de Barcelona. A més a més, possibilitarà la realització de proves comparatives entre diferents municipis dirigides a la millora contínua del sistema”, comenta Samuel Portaña, cap del Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB.

Reconeixement de la FAO

D’altra banda, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) ha reconegut l’eina de l’ASPB com a solució innovadora i bona pràctica de control oficial de seguretat alimentària. Aquest reconeixement ha resultat amb la publicació d’un document descrivint el nou sistema d’inspecció de Barcelona, elaborat en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Regional de la FAO per a Europa i Àsia central, i la Universitat de Hèlsinki. Aquesta col·laboració tenia l’objectiu de recopilar bones pràctiques en aquest àmbit per a millorar la gestió de la innocuïtat dels aliments, intercanviar experiències i així fomentar l’aprenentatge entre els països d’aquesta regió.

Audios:

Més informació:

Enllaç web ASPB: Inspecció programada

Articles científics de referència:

Eduard Grau-Noguer, Remo Suppi, Maica Rodríguez-Sanz, Jordi Serratosa, Assun Bolao, Janne Lundén, Patrick Hau, Filipa Melo de Vasconcelos, Riikka Åberg, Cecilia Blomgren, Michel Lambert, Keidi Leppik, Ivar Vågsholm, Arja Helena Kautto, Johannes Lueckl, Sarah Abeln-Richter, Rolf Kamphausen, Erno Bammens, Filippos Georgiades, Jānis Altenburgs, Samuel Portaña, Digitalization and official food safety inspections at retail establishments, Food Control, Volume 154, 2023, 109950, ISSN 0956-7135, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109950. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095671352300350X

Eduard Grau-Noguer, Maica Rodríguez-Sanz, Remo Suppi, Jordi Serratosa, Janne Lundén, Assun Bolao, Desireé Cedano, Samuel Portaña, Effectiveness of official food safety control in Barcelona city: Digital and traditional inspections, Food Control, Volume 165, 2024, 110655, ISSN 0956-7135, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110655. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713524003724.

Noticies relacionades

En les darreres quatre dècades ha augmentat l’esperança de vida a la ciutat, les dones viuen 6,6 anys més i els homes 7,7

19-12-2024
Premsa
Se celebren 40 anys de la publicació del primer Informe de Salut de Barcelona i, […]

Els trastorns ansiosos i depressius són els més freqüents entre les malalties relacionades amb el treball

09-10-2024
Premsa
L’any 2023 es van notificar 581 malalties relacionades amb el treball (177 diagnosticades en homes […]

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert reuneix 200 estudiants de tota Espanya en la seva primera Fira Científica

14-06-2024
Premsa
Es lliuraran els premis del projecte de prevenció de mosquits que es duu a terme […]

La cabina de control de la contaminació situada a l’Eixample de Barcelona es transforma en un supersite

04-06-2024
Premsa
La nova instal·lació incorporarà tecnologia per determinar els anomenats contaminants emergents, no regulats fins ara […]

La sequera redueix l’activitat de mosquits un 45% a Barcelona l’any 2023

30-05-2024
Premsa
No obstant el descens d’activitat de mosquits, cal recordar que la majoria de focus de […]

L’exposició a contaminants orgànics persistents en el medi ambient té efectes en la fisiologia dels gavians argentats de Barcelona

21-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Ciències del […]

Les dones treballadores tenen més probabilitat de ser pobres en temps i això afecta la seva salut

06-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) revela que a Barcelona la […]

Barcelona recupera gradualment l’esperança de vida després de la covid

24-11-2023
Premsa
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la majoria de […]

Un estudi de l’ASPB conclou que no existeix un únic patró de desigualtat en la incidència de la COVID-19 a Barcelona

24-10-2023
Premsa
Segons l’anàlisi de l’evolució diària de la malaltia a la ciutat, les desigualtats socioeconòmiques en […]

El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

20-10-2023
Premsa
El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals […]

Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”

07-09-2023
Premsa
S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han […]

Un estudi liderat per l’ASPB demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe per l’exposició al fum ambiental del tabac

07-09-2023
Premsa
La recerca, desenvolupada en el marc del projecte TackSHS, ha estat coordinada per l’Agència de […]

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14-06-2023
Premsa
L’ASPB va començar a funcionar fa vint anys amb l’objectiu de millorar la salut col·lectiva […]

Els camins escolars redueixen un 40% el nombre de vianants infants i adolescents atropellats a Barcelona

30-03-2023
Premsa
“Camí escolar, espai amic” és una estratègia que facilita que els nens i nenes facin […]

Barcelona impulsa la salut comunitària per reduir les desigualtats socials en salut i arriba al doble de barris en vuit anys

27-03-2023
Premsa
Des de l’impuls del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) l’any 2016, passant de 13 […]

‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ serà el lema de la nova campanya de comunicació de l’Ajuntament per a la prevenció de les ITS

17-03-2023
Premsa
El consistori crea un nou web i distribuirà fulls de mà i informació diversa sobre […]

El Pla de Barris de Barcelona permet millorar la salut de la població, sobretot entre les dones

27-02-2023
Premsa
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) quantifica efectes positius sobre la […]