L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat un sistema digital de control oficial de seguretat alimentària. Aquest nou sistema, anomenat CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona), s’utilitza en la inspecció del comerç minorista d’aliments (peixateries, carnisseries o fruiteries), la restauració comercial (restaurants, cafeteries o pubs) i la restauració social (menjadors d’escoles, geriàtrics o hospitals). El seu ús permet estandarditzar gran part del procés d’inspecció, harmonitzant l’avaluació de la gravetat dels incompliments amb la normativa, així com la presa de decisions i mesures administratives. Igualment, possibilita la recollida d’informació i dades en temps real i format digital, facilitant la seva anàlisi. L’avaluació de l’eina ha demostrat que millora la consistència, l’efectivitat i la transparència del control oficial dels aliments respecte del sistema tradicional. És el primer sistema digital d’aquestes característiques que s’implementa en el control oficial a l’Estat.
Els resultats de la implementació de CODAB en les inspeccions del comerç minorista han demostrat que el seu ús augmenta la detecció d’incompliments i el seguiment de la seva correcció i, per tant, l’efectivitat del control oficial. Igualment, la presa de decisions basada en dades optimitza els recursos disponibles per realitzar el control i facilitarà la transparència de l’activitat de control oficial amb la ciutadania i els responsables dels establiments, tant del procediment com dels resultats de les inspeccions.
L’objectiu principal del control oficial en seguretat alimentària és comprovar que els establiments alimentaris compleixen amb les condicions i requisits establerts per la normativa vigent per evitar els riscos per a la salut. En cas que no les compleixin, les autoritats de control poden aplicar les mesures administratives necessàries per assegurar el seu compliment. En aquest sentit, la inspecció és el principal mètode de control oficial que les autoritats competents apliquen per garantir que els aliments s’elaboren i comercialitzen de forma segura. A la ciutat de Barcelona, l’ASPB n’és l’autoritat de control.
El Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB, de forma preventiva, fa inspeccions programades seguint una planificació anual d’acord amb l’activitat i la classificació del risc de cada establiment. El nou sistema CODAB, dota al personal inspector amb una eina digital que garanteix la recollida de dades sistematitzada i una avaluació uniforme, així com la documentació, la transmissió i l’emmagatzematge digital d’aquesta documentació. En concret, l’aplicació utilitza un protocol d’inspecció que ha estat consensuat i definit prèviament pel departament i que defineix els requisits a comprovar, categoritzant-los amb un sistema de puntuació d’acord amb la seva gravetat, així com les accions que se’n deriven i el termini de correcció per part dels operadors, per tal que els resultats siguin homogenis.
Durant les inspeccions es comproven els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableix la normativa vigent. Aquests s’agrupen en quatre seccions: 1. Estructures i equipaments de l’establiment, 2. Higiene, 3. Productes, processament i manipulació d’aliments i 4. Autocontrols. D’acord amb el grau de compliment amb els requisits, el resultat final de la inspecció pot ser: satisfactori, millora necessària o insatisfactori. Tenint en compte aquest resultat final, l’eina digital defineix automàticament les accions que se’n deriven i els terminis de correcció per part dels responsables dels establiments alimentaris. Finalment, la inspecció es documenta a través d’una acta electrònica que es genera automàticament i s’entrega al responsable per correu electrònic. Cada acta d’inspecció és única i està codificada.
De les inspeccions inicials planificades que es van realitzar a establiments de comerç minorista d’aliments durant l’any 2023, el 38,9% va resultar satisfactori, mentre que el 61,1%, millora necessària. D’aquestes últimes, el 73,8% va resultar satisfactori en la seva inspecció de seguiment, mostrant l’efecte positiu de les inspeccions en corregir els incompliments amb la normativa.
En el marc d’aquest procés de digitalització del control oficial de seguretat alimentària, l’ASPB ha estudiat també fins a quin punt s’utilitza un entorn digital per part de la resta d’autoritats de control de la Unió Europea, ja que es desconeixia l’abast i ús d’aquestes tecnologies en la inspecció d’establiments minoristes. L’estudi ha permès identificar la motivació i les característiques del seu ús en els quinze països participants. Segons els resultats, el motiu principal per l’ús d’un entorn digital durant les inspeccions és estandarditzar la recollida d’informació i dades durant les inspeccions, contribuint així a augmentar la consistència del control.
En el nostre entorn, Barcelona és una ciutat pionera en el desenvolupament i implementació d’un nou sistema d’inspecció digital i automatitzat. “CODAB va més enllà de la digitalització de les dades i documentació de les inspeccions tradicionals en paper. Permet estandarditzar el procés d’inspecció, sistematitzar l’obtenció de dades i informació, i millorar la comunicació amb els establiments inspeccionats, fet que contribueix a augmentar la protecció de la salut col·lectiva. Els resultats de la seva implementació posen de manifest un augment en l’eficàcia respecte al control tradicional en paper”, explica Samuel Portaña, cap del Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB.
En comparació amb el sistema d’inspecció tradicional, l’ús del CODAB ha permès augmentar la detecció d’incompliments amb la normativa en totes les àrees d’inspecció. En concret, en establiments de comerç minorista d’aliments, l’àrea d’inspecció de pràctiques de manipulació i processament d’aliments ha augmentat en el 34,0%, seguit d’autocontrols (16,7%), traçabilitat d’aliments (14,0%), disseny i manteniment de les estructures i establiments (11,3%), etiquetatge d’aliments (11,1%) i neteja de les estructures i establiments (7,9%).
“El nou sistema CODAB ha generat molt interès per part d’altres municipis de Catalunya i l’ASPB els ha transferit l’eina per tal que l’adaptin i la implantin en el seu entorn. Aquest fet és molt positiu atès que augmentarà l’harmonització del control oficial més enllà de la ciutat de Barcelona. A més a més, possibilitarà la realització de proves comparatives entre diferents municipis dirigides a la millora contínua del sistema”, comenta Samuel Portaña, cap del Departament de Seguretat Alimentària de l’ASPB.
D’altra banda, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) ha reconegut l’eina de l’ASPB com a solució innovadora i bona pràctica de control oficial de seguretat alimentària. Aquest reconeixement ha resultat amb la publicació d’un document descrivint el nou sistema d’inspecció de Barcelona, elaborat en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Regional de la FAO per a Europa i Àsia central, i la Universitat de Hèlsinki. Aquesta col·laboració tenia l’objectiu de recopilar bones pràctiques en aquest àmbit per a millorar la gestió de la innocuïtat dels aliments, intercanviar experiències i així fomentar l’aprenentatge entre els països d’aquesta regió.
Audios:
Enllaç web ASPB: Inspecció programada
Articles científics de referència:
Eduard Grau-Noguer, Remo Suppi, Maica Rodríguez-Sanz, Jordi Serratosa, Assun Bolao, Janne Lundén, Patrick Hau, Filipa Melo de Vasconcelos, Riikka Åberg, Cecilia Blomgren, Michel Lambert, Keidi Leppik, Ivar Vågsholm, Arja Helena Kautto, Johannes Lueckl, Sarah Abeln-Richter, Rolf Kamphausen, Erno Bammens, Filippos Georgiades, Jānis Altenburgs, Samuel Portaña, Digitalization and official food safety inspections at retail establishments, Food Control, Volume 154, 2023, 109950, ISSN 0956-7135, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109950. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095671352300350X
Eduard Grau-Noguer, Maica Rodríguez-Sanz, Remo Suppi, Jordi Serratosa, Janne Lundén, Assun Bolao, Desireé Cedano, Samuel Portaña, Effectiveness of official food safety control in Barcelona city: Digital and traditional inspections, Food Control, Volume 165, 2024, 110655, ISSN 0956-7135, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110655. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713524003724.