Un equip científic internacional ha investigat com els gavians són capaços de dispersar llavors a Barcelona a través dels seus moviments dins i fora de la ciutat, segons les dades de gavians marcats amb GPS i a la detecció de llavors trobades a la seva dieta obtingudes en el marc del projecte BCNGulls. Els models de dispersió mostren que al voltant del 30% de les llavors de plantes, autòctones i també invasores, van ser dispersades en zones verdes urbanes. Aquests resultats obren la porta a nous estudis i poden ajudar a la gestió de la biodiversitat a la ciutat.
En aquest estudi, liderat per l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), hi han col·laborat persones investigadores de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Centre d’Estudis Ecològics d’Hongria. Els resultats s’han publicat a la revista científica Science of The Total Environment.
Segons la investigació, els gavians ingereixen les llavors de manera directa o en alimentar-se d’altres aus. Els resultats van indicar que més de 1.000 llavors al dia són dispersades per aquesta espècie dins i fora dels límits de la ciutat de Barcelona. Així doncs, el 95% de les llavors es transporten dins de la mateixa ciutat a distàncies d’uns 700 metres. Mentre que les restants es poden moure fins a 35 quilòmetres més enllà dels límits de la ciutat. A l’estudi s’han identificat fins a 7 llavors d’espècies exòtiques que són dispersades sovint pels gavians.
Martín-Vélez V., Montalvo T., Afán I., Sánchez-Márquez A., Aymí R., Figuerola J., Lovas-Kiss Á., Navarro J. (2022). Gulls living in cities as overlooked seed dispersers within and outside urban environments. Science of the Total Environment.