El monitoratge de l’evolució de la COVID-19 a la ciutat de Barcelona, des de l’inici de l’epidèmia, comença a evidenciar com algunes de les conseqüències de la COVID-19 es reflecteixen de manera desigual en la població. Des de l’ASPB ho expliquem i en fem una reflexió en un article publicat al número especial dedicat a la COVID-19 de la revista Barcelona Societat.
A l’article es presenten les dades disponibles sobre la COVID-19 de les persones residents a Barcelona publicades al web #COVID19aldiaBCN que mostra l’evolució diària del seu impacte a la ciutat segons diferents eixos de desigualtat (edat, sexe, àrea geogràfica i renda). Malgrat que caldrà seguir estudiant l’evolució de la pandèmia, es comencen a observar diferències en la incidència i en la mortalitat, de manera que es mostren superiors en les persones grans, sobretot els homes, i en les àrees socioeconòmicament més desafavorides.
D’altra banda, cal tenir en compte que les mesures adoptades per aturar la pandèmia poden tenir altres efectes en la salut que encara són difícils de predir, però que també afectaran de manera desigual a la població de la nostra ciutat. Són les persones amb condicions més desafavorides les que en patiran les conseqüències socials i econòmiques més importants, la qual cosa afectarà negativament en la seva salut.
L’impacte de la COVID-19 requerirà diferents estudis i aproximacions, però és imprescindible que es facin des de l’anàlisi dels eixos de desigualtat. Aquesta pandèmia podria ampliar les desigualtats socials i, per tant, les desigualtats socials en salut. Preveure això, és el primer pas per determinar accions per evitar-les.