L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat un sistema digital de control oficial de seguretat alimentària. Aquest nou sistema, anomenat CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona), s’utilitza en la inspecció del comerç minorista d’aliments, la restauració comercial i la restauració social. El seu ús permet estandarditzar gran part del procés d’inspecció, harmonitzant l’avaluació de la gravetat dels incompliments amb la normativa, així com la presa de decisions i mesures administratives. Igualment, possibilita la recollida d’informació i dades en temps real i format digital, facilitant la seva anàlisi. L’avaluació de l’eina ha demostrat que millora la consistència, l’efectivitat i la transparència del control oficial dels aliments respecte del sistema tradicional. El nou sistema CODAB ha generat molt interès per part d’altres municipis de Catalunya i l’ASPB els ha transferit l’eina per tal que l’adaptin i la implantin en el seu entorn.
CODAB dota al personal inspector amb una eina digital que garanteix la recollida de dades sistematitzada i una avaluació uniforme, així com la documentació, la transmissió i l’emmagatzematge digital d’aquesta documentació. En concret, l’aplicació utilitza un protocol d’inspecció que ha estat consensuat i definit prèviament pel departament i que defineix els requisits a comprovar, categoritzant-los amb un sistema de puntuació d’acord amb la seva gravetat, així com les accions que se’n deriven i el termini de correcció per part dels operadors, per tal que els resultats siguin homogenis.
Durant les inspeccions es comproven els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableix la normativa vigent. Aquests s’agrupen en quatre seccions: 1. Estructures i equipaments de l’establiment, 2. Higiene, 3. Productes, processament i manipulació d’aliments i 4. Autocontrols. D’acord amb el grau de compliment amb els requisits, el resultat final de la inspecció pot ser: satisfactori, millora necessària o insatisfactori. Tenint en compte aquest resultat final, l’eina digital defineix automàticament les accions que se’n deriven i els terminis de correcció per part dels responsables dels establiments alimentaris. Finalment, la inspecció es documenta a través d’una acta electrònica que es genera automàticament i s’entrega al responsable per correu electrònic. Cada acta d’inspecció és única i està codificada.
Resultats positius
Els resultats de la implementació de CODAB en les inspeccions del comerç minorista han demostrat que el seu ús augmenta la detecció d’incompliments i el seguiment de la seva correcció i, per tant, l’efectivitat del control oficial. Igualment, la presa de decisions basada en dades optimitza els recursos disponibles per realitzar el control i facilitarà la transparència de l’activitat de control oficial amb la ciutadania i els responsables dels establiments, tant del procediment com dels resultats de les inspeccions.
De les inspeccions inicials planificades que es van realitzar a establiments de comerç minorista d’aliments durant l’any 2023, el 38,9% va resultar satisfactori, mentre que el 61,1%, millora necessària. D’aquestes últimes, el 73,8% va resultar satisfactori en la seva inspecció de seguiment, mostrant l’efecte positiu de les inspeccions en corregir els incompliments amb la normativa.