CODAB, el nou sistema digital d’inspecció alimentària de l’ASPB

28/10/2024 - Seguretat alimentària

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat un sistema digital de control oficial de seguretat alimentària. Aquest nou sistema, anomenat CODAB (Control Oficial Digital dels Aliments de Barcelona), s’utilitza en la inspecció del comerç minorista d’aliments, la restauració comercial i la restauració social. El seu ús permet estandarditzar gran part del procés d’inspecció, harmonitzant l’avaluació de la gravetat dels incompliments amb la normativa, així com la presa de decisions i mesures administratives. Igualment, possibilita la recollida d’informació i dades en temps real i format digital, facilitant la seva anàlisi. L’avaluació de l’eina ha demostrat que millora la consistència, l’efectivitat i la transparència del control oficial dels aliments respecte del sistema tradicional. El nou sistema CODAB ha generat molt interès per part d’altres municipis de Catalunya i l’ASPB els ha transferit l’eina per tal que l’adaptin i la implantin en el seu entorn.

Com s’utilitza CODAB?

CODAB dota al personal inspector amb una eina digital que garanteix la recollida de dades sistematitzada i una avaluació uniforme, així com la documentació, la transmissió i l’emmagatzematge digital d’aquesta documentació. En concret, l’aplicació utilitza un protocol d’inspecció que ha estat consensuat i definit prèviament pel departament i que defineix els requisits a comprovar, categoritzant-los amb un sistema de puntuació d’acord amb la seva gravetat, així com les accions que se’n deriven i el termini de correcció per part dels operadors, per tal que els resultats siguin homogenis.

Durant les inspeccions es comproven els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableix la normativa vigent. Aquests s’agrupen en quatre seccions: 1. Estructures i equipaments de l’establiment, 2. Higiene, 3. Productes, processament i manipulació d’aliments i 4. Autocontrols. D’acord amb el grau de compliment amb els requisits, el resultat final de la inspecció pot ser: satisfactori, millora necessària o insatisfactori. Tenint en compte aquest resultat final, l’eina digital defineix automàticament les accions que se’n deriven i els terminis de correcció per part dels responsables dels establiments alimentaris. Finalment, la inspecció es documenta a través d’una acta electrònica que es genera automàticament i s’entrega al responsable per correu electrònic. Cada acta d’inspecció és única i està codificada.

Resultats positius

Els resultats de la implementació de CODAB en les inspeccions del comerç minorista han demostrat que el seu ús augmenta la detecció d’incompliments i el seguiment de la seva correcció i, per tant, l’efectivitat del control oficial. Igualment, la presa de decisions basada en dades optimitza els recursos disponibles per realitzar el control i facilitarà la transparència de l’activitat de control oficial amb la ciutadania i els responsables dels establiments, tant del procediment com dels resultats de les inspeccions.

De les inspeccions inicials planificades que es van realitzar a establiments de comerç minorista d’aliments durant l’any 2023, el 38,9% va resultar satisfactori, mentre que el 61,1%, millora necessària. D’aquestes últimes, el 73,8% va resultar satisfactori en la seva inspecció de seguiment, mostrant l’efecte positiu de les inspeccions en corregir els incompliments amb la normativa.

Nota de premsa

Noticies relacionades

Vigilància de la qualitat sanitària dels aliments a Barcelona 2023

19-12-2024
Seguretat alimentària
Durant l’any 2023 l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha recollit i analitzat 329 […]

40 anys d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA)

Sessions científiques, Seguretat alimentària, Recerca i docència
ASPB us convida a una nova sessió científica que es farà només en línia a […]

Seguretat alimentària dels complements alimentaris

Sessions científiques, Seguretat alimentària, Recerca i docència
La sessió del dia 15/10/2024 ja es troba disponible al nostre canal de YouTube. Programa […]

Vigilància de la qualitat sanitària dels aliments a Barcelona 2022

03-10-2023
Seguretat alimentària
Durant l’any 2022 l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha recollit i analitzat 398 […]

Sessió Científica: Aportació de la digitalització en el control oficial de seguretat alimentària

Sessions científiques, Seguretat alimentària, Recerca i docència
La sessió científica del dia 24/10/2023 ja està disponible al nostre canal de YouTube Programa […]

Recursos per a l’aprofitament i donació d’aliments segur

04-07-2023
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha creat una caixa d’eines amb informació i […]

Vigilància de la qualitat sanitària dels aliments a Barcelona 2021

23-06-2023
Seguretat alimentària
L’any 2021 l’Agència de salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat 266 mostres de diferents […]

Informe breu sobre els döner kebabs i recomanacions per preparar-los i cuinar-los de forma segura

29-05-2023
Seguretat alimentària
La globalització ha introduït nous tipus de menjar en el nostre entorn. Un d’aquests menjars, […]

Avís sobre notificacions oficials a establiments alimentaris

20-03-2023
Seguretat alimentària
La Direcció de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha detectat un […]

Informe sobre la vida útil d’alguns aliments en relació amb el risc de Listeria monocytogenes

29-09-2022
Seguretat alimentària
El Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària ha aprovat un Informe sobre l’establiment de la […]

Publicació d’una Guia per als establiments alimentaris

13-06-2022
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una Guia d’establiments alimentaris amb informació […]

Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) de Barcelona. Resultats 2020

18-05-2022
Seguretat alimentària
L’any 2020 l’Agència de salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat 302 mostres de diferents […]

Protocol per la reutilització

30-11-2021
Seguretat alimentària
Amb l’objectiu de reduir els residus, la fundació Rezero ha publicat un Protocol per garantir […]

Novetat en l’exportació de productes d’origen animal al Regne Unit

13-09-2021
Seguretat alimentària
A partir de l’1 d’octubre de 2021 els operadors que treballen amb productes d’origen animal […]

Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) de Barcelona. Resultats 2019

25-01-2021
Seguretat alimentària
El Programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) és una eina de vigilància […]

Nova eina europea sobre etiquetatge dels aliments

18-01-2021
Seguretat alimentària
La Comissió Europea ha posat en marxa el Sistema d’informació sobre l’etiquetatge dels aliments (FLIS, […]

Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya, 2018

15-12-2020
Seguretat alimentària
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha publicat la Memòria anual sobre la situació de […]

Ús dels guants en la manipulació d’aliments

04-12-2020
Seguretat alimentària
Durant la manipulació dels aliments, les mans s’han de mantenir sempre netes. Si s’utilitzen guants, […]

Recomanacions de consum de vegetals de fulla verda entre la població infantil per la presència de nitrats

25-11-2020
Seguretat alimentària
L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha publicat al seu web un díptic […]

Consum segur de bolets

10-11-2020
Seguretat alimentària
Com cada any per aquestes dates el web de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària publica […]

Manipular els aliments amb seguretat

18-09-2020
Seguretat alimentària
Netejar / Separar / Coure / Refredar Aquestes són les quatre normes bàsiques que sempre […]

Llei contra el malbaratament alimentari

01-07-2020
Seguretat alimentària
S’ha aprovat la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i […]

L’acrilamida en els aliments: vigilància i recomanacions

07-05-2020
Seguretat alimentària
L’acrilamida és una substància que es forma de manera natural al cuinar o processar aliments […]

Presència de llet no declarada en torro tou d’ametlla

31-12-2019
Seguretat alimentària
NOVA INFORMACIÓ: Amb motiu dels resultats analítics d’autocontrol fets per l’empresa, en el que també […]

Presència de llet no declarada en torro tou d’ametlla

23-12-2019
Seguretat alimentària
S’estan retirant del mercat torró tou d’ametlla per presència de llet no declarada en l’etiquetatge. […]

Seguretat alimentària també a la xarxa

17-10-2019
Seguretat alimentària
En els darrers temps, ha augmentat la venda d’aliments per internet i també cal assegurar […]

Retirada dels lots de formatge afectats per Listeria

08-10-2019
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya del […]

Amb els aliments, seguretat és salut!

05-06-2019
Seguretat alimentària
El divendres 7 de juny és el Dia mundial de la Seguretat alimentària, una iniciativa […]

Vídeos amb molt de ritme per millorar la seguretat alimentària

14-11-2018
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Direcció de Comerç de l’Ajuntament promouen […]

Resultats del Programa IQSA: Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments, a Barcelona

23-10-2018
Seguretat alimentària
El programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) té com a objectiu fonamental […]

Un esforç de difusió per a garantir una “tonyina segura”

15-05-2018
Seguretat alimentària
Els darrers anys s’han notificat diversos brots de toxiinfecció alimentària vinculada a la histamina. La majoria […]