Durant les pròximes setmanes s’organitzaran jornades de vacunació comunitària sense cita prèvia contra la COVID-19 a Barcelona. Així, cada setmana s’instal·larà un punt mòbil a dos barris de la ciutat per administrar la vacuna Janssen d’una única dosi sense cita prèvia. Es prioritzaran aquells amb menor cobertura vacunal. L’objectiu d’aquestes jornades és reduir les desigualtats en la vacunació contra la COVID-19 entre els diferents barris de la ciutat.
En concret, el mes de setembre els punts mòbils de vacunació visitaran Ciutat Meridiana, El Raval, la Marina del Port i El Gòtic, En la implementació dels punts treballen coordinadament l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS), el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i altres entitats com Creu Roja.
L’acció està dirigida a persones residents a la ciutat, majors de 40 anys o de 18 o més anys de grups vulnerables, amb dificultats per accedir a la campanya de vacunació general. Per poder-se vacunar, les persones han de portar la targeta sanitària, si la tenen, o qualsevol altre document d’identificació en cas de no tenir-la.
L’Oficina de desigualtats en la vacunació, formada per l’ASPB, l’Ajuntament de Barcelona, l’ICS i el CSB, avança així un pas més en el pla d’accions territorials dirigides a reduir aquestes diferències a la ciutat, arribar als col·lectius més vulnerables i facilitar-los l’accés a la vacuna. Es farà un seguiment setmanal de l’evolució del procés de vacunació i s’aniran ampliant dates i ubicacions segons les necessitats de cada barri.
A més, les professionals i equips de salut comunitària de l’ASPB i els equips de l’Institut Municipal de Serveis Socials i d’Emergències Socials treballen amb els referents comunitaris de cada barri per dur a terme accions de comunicació coordinades i apropar als veïns i les veïnes de les zones visitades als punts de vacunació, tenint en compte la diversitat cultural i les desigualtats socials (contacte des de les entitats, visites i intervenció d’agents comunitaris en el terreny, elaboració de missatges i àudios amb la informació en diversos idiomes, etc.).
Cal destacar que el treball comunitari, amb molta proximitat, és un bon complement a les estratègies de punts grans centralitzats i dels equips d’atenció primària, especialment per arribar a les persones amb més dificultats. A Barcelona, la tradició de molts anys de treball comunitari, com el projecte Barcelona Salut als Barris, facilita la posada en marxa d’aquesta nova estratègia de vacunació.
La vacunació amb punts mòbils ja s’ha fet anteriorment al Raval, Trinitat Vella, Besòs Maresme, Bon Pastor/Baró de Viver i a Poble-sec. En aquestes jornades s’han vacunat més de 450 persones.