El Dia Internacional de les Dones és un símbol de la reivindicació històrica de les dones per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones i en contra de la discriminació i el sexisme. Aquesta és una lluita encara vigent a la que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’afegeix.
Les dones pateixen diverses desigualtats en el sistema actual. A més, moltes vegades aquestes situacions estan travessades alhora per altres factors de discriminació, com la classe social, l’origen, l’edat o l’orientació sexual, i repercuteixen en la salut.
En aquest sentit, la perspectiva de gènere en el monitoratge de la salut i dels seus determinants, així com donar visibilitat a aquestes desigualtats és clau per al desenvolupament d’estratègies i polítiques públiques que ajudin a reduir-les i avançar cap a una societat més justa i equitativa.
Segons dades de l’informe La Salut a Barcelona 2021, més de la meitat de la població de Barcelona són dones. Elles viuen més anys, però tenen pitjor salut percebuda i pitjor salut mental que els homes a la ciutat i aquestes diferències de gènere s’inicien ja a l’adolescència.
En el mercat laboral també s’observen desigualtats. Les dones tenen més precarietat laboral, les jornades parcials en elles dupliquen les dels homes. A la vegada la pobresa material afecta més les dones que els homes.
Pel que fa als joves, l’any 2021 destaca la pujada respecte al 2016 de la discriminació de gènere, segona causa de discriminació en les noies. En concret, segons l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, 4 de cada 10 noies enquestades s’han sentit discriminades pel fet de ser dones mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en 1 de cada 10.
La reducció de les desigualtats de gènere en la salut requereix incorporar la perspectiva de gènere en el sistema sanitari i de salut pública, però sobretot actuar sobre les desigualtats de gènere en altres àmbits com ara l’educació, el mercat de treball o les polítiques de família.