El Dia Internacional de les Dones és un símbol de la reivindicació històrica de les dones per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones i en contra de la discriminació i el sexisme. Aquesta és una lluita encara vigent a la que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’afegeix.
Les dones pateixen diverses desigualtats en el sistema actual. A més, moltes vegades aquestes situacions estan travessades alhora per altres factors de discriminació, com la classe social, l’origen, l’edat o l’orientació sexual, i repercuteixen en la salut. En aquest sentit, la perspectiva de gènere en el monitoratge de la salut i dels seus determinants, així com donar visibilitat a aquestes desigualtats és clau per al desenvolupament d’estratègies i polítiques públiques que ajudin a reduir-les i avançar cap a una societat més justa i equitativa.
Aquest 8 de març, amb la campanya “Trenquem el sostre de vidre perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà”, l’Ajuntament de Barcelona posa el focus en la lluita contra la segregació vertical que encara avui dia impedeix a moltes dones accedir a càrrecs de responsabilitat. Amb aquest missatge es recorda que és essencial abordar i combatre fermament totes les bretxes i desigualtats estructurals que des de fa anys pateixen les dones en el seu desenvolupament professional.
La segregació vertical se sustenta en estereotips de gènere, com els models de lideratge tradicionals, i en els prejudicis sobre la capacitat de les dones per ocupar posicions de poder. El sostre de vidre és transversal, existeix en l’àmbit polític, científic, tecnològic, educatiu i empresarial, i posa límit a la representació de les dones en les elits de qualsevol esfera laboral.
La campanya vol reivindicar més presència de dones en càrrecs de direcció i comandament en tots els àmbits laborals, perquè hi hagi dones referents que inspirin a les nenes d’avui perquè siguin les caps de recerca i investigació, les rectores, les directores de cinema i les CEO de demà.
La segregació vertical té a veure també amb altres factors, com un percentatge més alt de dones que opten per treballs a temps parcial i temporal i el temps dedicat al treball de cures i domèstic no remunerat. Les desigualtats a les quals s’enfronten les dones sovint estan relacionades, i el sostre de vidre no n’és una excepció: està estretament vinculat a la feminització de les cures, i de la pobresa, les violències masclistes i genera també desigualtats en salut.
Ajuntament de Barcelona: “Trenquem el sostre de vidre”
Generalitat de Catalunya: La meva regla, les meves regles!
ASPB: Desigualtats de gènere en la salut a Barcelona