El 7 d’abril es celebra a tot el món el Dia Mundial de la Salut, enguany dedicat a la depressió. Aquesta data es va establir per conmemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut com a institució internacional.
La depressió és una de les principals causes de problemes de salut i discapacitat a tot el món. Segons les últimes estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 300 milions de persones viuen amb depressió, un increment del 18% entre 2005 i 2015. La manca de suport a les persones amb trastorns mentals, juntament amb la por i l’estigma, impedeixen que molts accedeixin al tractament que necessiten per viure de manera saludable i justa.
De fet, l’OMS ha identificat forts vincles entre la depressió i altres trastorns i malalties no transmissibles. La depressió augmenta el risc de trastorns per ús de substàncies i malalties com la diabetis i les malalties del cor; i se sap que les persones amb aquestes altres condicions tenen un major risc de depressió. La depressió també és un factor de risc important per al suïcidi, que retalla centenars de milers de vides cada any a nivell mundial.
Els experts coincideixen a dir que una millor comprensió de la depressió i com es pot tractar, encara que resulta essencial, és només el principi. El que ha de seguir és l’ampliació sostinguda dels serveis de salut mental accessibles a tothom, i facilitar-ne l’accés en tot moment i a tots els grups socials.
La depressió és un trastorn mental freqüent, que es caracteritza per la presència persistent de tristesa i una pèrdua d’interès en activitats que les persones normalment gaudeixen, acompanyada d’una incapacitat per dur a terme les activitats diàries, durant a partir de dues setmanes o més.
A més, les persones amb depressió normalment pateixen diversos símptomes entre els següents: pèrdua d’energia; canvi en la gana; dormir més o menys; ansietat; concentració reduïda; indecisió; inquietud; sentiments d’inutilitat, culpa o desesperança; i pensaments d’automutilació o suïcidi.