Aviat farà 30 anys que es commemora a tot el món el Dia Mundial de la Sida, per recordar i donar a conèixer a nivell global l’epidèmia causada pel VIH. El dia 1 de desembre és la data escollida per a centenars de convocatòries i actes de record, com els que acull l’Ajuntament de Barcelona. Diferents entitats i coordinadores, com Projecte dels Noms i el Comitè 1er de desembre impulsen activitats de promoció de missatges preventius, d’atenció a persones que viuen amb el VIH, i de record a aquelles que al llarg d’aquests anys han desaparegut per causa de la malaltia (memorial permanent, tapís dels noms, etc).
A Barcelona, l’Agència de Salut Pública desplega programes preventius i intervencions, així com el seguiment epidemiològic del VIH i Sida entre la ciutadania, sense oblidar la recerca. Les darreres dades presentades en l’Informe de Salut indiquen que el 2015 hi va haver 376 nous diagnòstics de VIH a Barcelona, i es van registrar 68 casos nous amb malaltia de Sida.
A Catalunya se sumen forces per comunicar a tothom els principis de la campanya (“Aixequem les mans per la #prevencióVIH”) i els missatges del Dia Mundial. Primer, amb el recordatori que cada any se segueixen produint noves infeccions. Per invertir aquesta tendència des de tots els àmbits cal seguir informant i sensibilitzant sobre el VIH i les altres infeccions de transmissió sexual, tenint en compte els determinants socials, especialment aquells relacionats amb les desigualtats de gènere, mitjançant la promoció d’un entorn lliure de discriminació. I també cal impulsar l’ús de les eines preventives, potenciar la detecció precoç, l’accés al tractament i el compliment terapèutic.
L’Organització Mundial de la Salut recorda que a tot el món hi ha 37 milions de persones que viuen amb el VIH, i que cal fer un nou impuls en politiques i mesures per assolir els objectius de 2020, establerts en la fórmula 90/90/90, que s’interpreta com que el 90% de la població amb VIH estigui diagnosticada, que el 90% d’aquestes persones tingui accés garantit a teràpia, i que el 90% d’elles assoleixi una càrrega viral indetectable, tot plegat buscant la qualitat de vida i un bon estat de salut integral. A més, s’ha marcat la fita a nivell global de poder acabar amb l’epidèmia l’any 2030.
Més informació sobre VIH/sida i Infeccions de Transmissió Sexual