Plans i objectius

Plans estratègics de l'ASPB i de les institucions fundadores
Plans d'actuació de l'ASPB
Memòries anuals de l’ASPB
Inspecció alimentària

Interpretació dels resultats de control alimentari

La Direcció de Seguretat Alimentària fa els controls sanitaris oficials dels establiments alimentaris de la ciutat de Barcelona. En general, aquests controls responen a una programació anual que estableix la freqüència d’inspecció de cada establiment en funció del risc que comporta la seva activitat. En aquestes inspeccions programades el personal inspector ha de comprovar els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària establerts per la normativa vigent de forma general i complerta.

A banda, es fan intervencions no programades per respondre a alertes sanitàries, toxiinfeccions alimentàries (TIA), o denúncies. En les inspeccions NO programades el personal inspector ha de comprovar els fets relacionats amb el motiu de la intervenció: denúncia, alerta o TIA.

Trimestralment, es fa públic el resultat dels controls efectuats, amb dades de l’establiment (codi de l’establiment i districte) i les dades de la inspecció (núm. acta, data, motiu, activitat de control, i resultat).

Els establiments s’agrupen en tres sectors diferents: restauració comercial (bars, restaurants,…), restauració social (menjadors escolars, hospitals, centres de gent gran,…) i comerç minorista. En les inspeccions programades es fa una inspecció completa, en les què es comproven els requisits i condicions de quatre seccions:

    • Estructures i equipaments de l’establiment
    • Higiene
    • Productes, processament i manipulació d’aliments
    • Autocontrols (secció no valorada en la multiinspecció)


El resultat final d’aquestes inspeccions programades pot ser:

    • Satisfactori: quan es detecta un grau de compliment suficient dels requisits i condicions normatius.
    • Millora necessària: quan el grau de compliment és insuficient, i es fixa un termini per a la correcció de les no conformitats detectades.
    • Insatisfactori: quan es detecta un grau d’incompliment crític, i s’inicia un expedient de requeriment administratiu que pot donar lloc a la imposició de multes coercitives en cas que no es resolguin les no conformitats.
    • Cessament activitat: situacions on es poden detectar no conformitats amb la normativa que es consideren incompatibles amb el fet que les empreses alimentàries continuïn la seva activitat garantint uns requisits i condicions suficients de seguretat alimentària i higiene.

 

D’altra banda, el resultat final en les inspeccions no programades pot ser:

    • Amb deficiències o sense, en el cas de les denúncies (sempre amb referència als fets que han motivat la intervenció)
    • Conforme o no conforme, en el cas de les multiinspeccions.
      També es pot ordenar un cessament de l’activitat en cas que l’activitat no compleixi amb les condicions suficients de seguretat alimentària i higiene.

 

Control alimentari 2024 [XLSX]

 

Anys anteriors

Interpretació dels resultats de control alimentari entre el 2020 i el 2023 [PDF]