La Direcció de Seguretat Alimentària fa els controls sanitaris oficials dels establiments alimentaris de la ciutat de Barcelona. En general, aquests controls responen a una programació anual que estableix la freqüència d’inspecció de cada establiment en funció del risc que comporta la seva activitat. En aquestes inspeccions programades el personal inspector ha de comprovar els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària establerts per la normativa vigent de forma general i complerta.
A banda, es fan intervencions no programades per respondre a alertes sanitàries, toxiinfeccions alimentàries (TIA), o denúncies. En les inspeccions NO programades el personal inspector ha de comprovar els fets relacionats amb el motiu de la intervenció: denúncia, alerta o TIA.
Trimestralment, es fa públic el resultat dels controls efectuats, amb dades de l’establiment (codi de l’establiment i districte) i les dades de la inspecció (núm. acta, data, motiu, activitat de control, i resultat).
Els establiments s’agrupen en tres sectors diferents: restauració comercial (bars, restaurants,…), restauració social (menjadors escolars, hospitals, centres de gent gran,…) i comerç minorista. En les inspeccions programades es fa una inspecció completa, en les què es comproven els requisits i condicions de quatre seccions:
El resultat final d’aquestes inspeccions programades pot ser:
D’altra banda, el resultat final en les inspeccions no programades pot ser:
Control alimentari 1r, 2n i 3r trimestre de 2024 [XLSX]
Interpretació dels resultats de control alimentari entre el 2020 i el 2023 [PDF]