Com es transmet la COVID-19?
La transmissió es produeix principalment pel contacte directe amb les secrecions respiratòries d’una persona infectada, amb símptomes o sense.
La COVID-19 es transmet amb el sexe?
No hi ha evidència que la malaltia es transmeti a través del sexe vaginal o anal tot i que s’ha trobat el virus de COVID-19 en el semen i la femta de persones malaltes. Se sap que altres coronavirus no es transmeten fàcilment amb el sexe, de manera que es considera poc probable una transmissió sexual de la COVID-19.
La COVID-19 es transmet amb els petons?
Sí. Durant el sexe és fàcil exposar-se a la respiració o la saliva que sí transmeten el virus. Per això es recomana no besar ni intercanviar saliva amb persones amb qui no es conviu. L’ús de la mascareta es també una mesura recomanada per reduir el risc durant la trobada sexual.
Les mesures higièniques redueixen el risc de contraure la COVID-19?
Sí. Es recomana dutxar-se o rentar-se les mans amb aigua i sabó durant almenys 20 segons abans i després del sexe, rentar amb aigua i sabó les joguines sexuals en cas d’usar-se, i desinfectar els teclats i les pantalles si es comparteixen amb algú.
Quin risc tenen les relacions sexuals amb persones convivents?
En el cas que les persones convivents no tinguin cap símptoma i no hagin estat exposades al virus el risc de contagiar-se és baix. En canvi, es recomana reduir al mínim les relacions sexuals amb persones no convivents
Hi ha pràctiques sexuals segures?
Sí. Les pràctiques sexuals sense contacte físic amb altres persones, com, per exemple, la masturbació personal, el visionat de vídeos eròtics, el sexting o les reunions sexuals virtuals.
Com puc saber si una parella sexual té COVID-19?
És convenient preguntar a les parelles si han estat diagnosticades de COVID-19, si tenen o han tingut símptomes en les dues últimes setmanes, si han estat en contacte estret amb una persona amb COVID-19 o si han pogut estar exposades per mantenir contacte amb altres persones sense mascareta ni distància. Cal recordar que hi ha persones asimptomàtiques que no saben que tenen la COVID-19.
Igualment, s’ha de tenir en compte i cuidar aquests aspectes abans d’una trobada sexual i valorar si és millor posposar-la.
També cal demanar i tenir les dades de contacte de les parelles per fer un seguiment en cas necessari. És important avisar-les si en les 48 hores posteriors a la trobada es tenen símptomes o es dóna positiu en una prova de COVID-19.
L’espai on es mantenen relacions sexuals té importància?
Sí. En espais tancats i mal ventilats augmenta el risc de contagi de la COVID-19 si hi ha una persona infectada. Per tant, per reduir aquest risc cal ventilar al màxim possible l’espai on es mantinguin les relacions sexuals.
Tothom té el mateix risc?
No. Es recomana prendre precaucions amb les persones de més risc, com les majors de 65 anys, o les que tenen problemes de salut com malalties cardiovasculars, problemes respiratoris crònics o immunodepressió.
Estan disponibles els serveis i recursos d’atenció a la salut sexual i reproductiva?
Sí, els serveis que presten institucions i entitats de Barcelona per a l’atenció a la salut sexual i reproductiva estan oberts i atenent a totes les persones que els necessiten. Els trobaràs recollits a la Guia de serveis i recursos per cuidar la salut sexual i reproductiva de Barcelona.
Vols més informació?
Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona (ESSIR)
Avert
Ministerio de Sanidad
New York City Health
ONUSIDA