És una malaltia de la pell produïda per un àcar (semblant a una aranya), el Sarcoptes scabei, que té mig mil·límetre de diàmetre i que afecta la pell. Els símptomes de la malaltia poden aparèixer entre 2 i 6 setmanes després d’haver tingut contacte amb una persona malalta (aquest temps pot ser menor, entre 1 i 4 dies, si la persona ja havia patit anteriorment sarna alguna vegada).
La sarna es presenta en forma de pàpules, vesícules i solcs lineals diminuts. Aquestes lesions predominen a les mans (dors i espais entre els dits), part de davant de canells i colzes, aixelles, cintura, engonals, natges, genolls i peus; no afecta ni el coll, ni la cara, ni el cap. En els homes, també pot afectar els genitals externs i en les dones els mugrons, abdomen i la part inferior dels glutis. En lactants afecta el cap, coll, els palmells de les mans i plantes dels peus. En persones immunodeprimides i en persones grans, la infecció acostuma a aparèixer en forma de dermatitis generalitzada amb una distribució més àmplia que els solcs, amb descamació extensa i de vegades amb vesícules i crostes. La picor pot ser menor o no aparèixer.
La picor és intensa, especialment durant la nit. No produeix febre. Les lesions es poden complicar amb infeccions bacterianes secundàries degudes al rascat.
La sarna es contagia per contacte directe amb la pell d’una persona malalta, inclòs el contacte sexual. El contacte ha de ser perllongat (una encaixada ràpida de mans o una abraçada no suposa una font de contagi habitual). També es pot transmetre a través de roba i roba de llit si ha estat contaminada immediatament abans. La transmissió és possible mentre hi hagi àcars o ous a la pell.
Es disposa de diverses locions per al tractament. Cal seguir les indicacions proporcionades pel metge/ssa o que figuren en les instruccions d’ús. Com a norma general, s’aplica la loció sobre el cos net, des del coll fins els dits dels peus i per la nit. Després d’aproximadament 8 hores s’ha de prendre una dutxa amb aigua tèbia per a treure’s la loció i els àcars morts, i posar-se roba neta.
Les persones afectades no han de tornar a l’escola o lloc de treball fins passades 24 hores d’haver fet el tractament. Les persones institucionalitzades seguiran els protocols d’aïllament vigents a cada institució.
S’ha d’evitar el contacte directe (pell amb pell) amb la persona afectada en les 8 hores posteriors a l’aplicació del tractament.
Es tractaran preventivament les persones que hagin tingut contacte íntim o perllongat amb la persona afectada, així com la parella o parelles sexuals. Tots hauran d’iniciar el tractament alhora per prevenir la reinfecció.
Davant la presentació d’un símptoma sospitós de sarna entre el companys, i sobretot entre la família de la persona afectada (ja que la transmissió dins del domicili és molt freqüent), cal consultar el seu metge/ssa.
Si desitgeu més informació podeu adreçar-vos a:
L’Equip de Salut Comunitària assignat al
vostre barri que s’ocupa dels aspectes de salut a l’escola.
També podeu connectar amb la seu central del
Servei de Salut Comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
Tel 93202773 – E-mail: prevencio.escola@aspb.cat
També trobareu informació al lloc web del Servei d’Epidemiologia de l’ASPB: Malalties transmissibles A-Z