L’any 1985 es publicava el primer Informe de Salut de Barcelona, que des d’aleshores s’ha publicat anualment. El document s’ha convertit en una eina essencial per al monitoratge de l’estat de salut i els seus determinants a la ciutat, així com per a la presa de decisions i l’avaluació de l’impacte de les polítiques sobre la salut. Per celebrar-ne el 40è aniversari, l’edició d’enguany fa una anàlisi de l’evolució històrica de la salut a la ciutat durant aquest període.
El document, assenyala l’augment de l’esperança de vida, la reducció de la mortalitat prematura i infantil, i la millora en la prevenció de les malalties cardiovasculars i el càncer, o altres com la SIDA i la tuberculosi. També s’observen descensos en el consum de tabac, cànnabis i drogues injectades. Pel que fa a la salut ambiental, destaca que s’han reduït significativament contaminants com el SO2 i el plom, tot i que l’NO2 i les partícules PM10 i PM2,5 continuen per sobre dels llindars recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
Tanmateix, l’informe identifica reptes emergents com la prevalença de la soledat, l’augment dels problemes de salut mental, especialment entre les dones i joves, l’increment de les infeccions de transmissió sexual o els efectes del canvi climàtic sobre la salut, com les onades de calor que s’associen a un major risc de mortalitat entre els col·lectius més vulnerables.