La ciutat de Barcelona presenta nombrosos reptes socials, mediambientals i de salut. Alguns d’aquests reptes a resoldre són, entre d’altres, els alts nivells de soroll i de contaminació de l’aire, la manca d’espais verds, el comportament sedentari de la població i les lesions causades pel trànsit. Els darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona ha implementat el model Superilles en diferents àmbits de la ciutat dins de la mesura de govern: “Omplim de vida els carrers”. L’objectiu d’aquest programa és millorar l’habitabilitat de l’espai públic, avançar en la mobilitat sostenible, augmentar i millorar el verd urbà i la diversitat, i promoure la participació i corresponsabilitat ciutadana.
En aquest sentit, l’avaluació d’aquestes transformacions és fonamental per comprendre els efectes reals sobre la salut i el benestar de la població. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és l’encarregada de dur a terme l’avaluació d’aquestes mesures. I ho fa constituïnt un equip multidisciplinari de professionals de diverses àrees i institucions que portaran a terme un programa d’avaluació mediambiental i de salut en alguns barris de la ciutat.
Es planteja com a objectiu avaluar els efectes mediambientals i de salut relacionats amb les intervencions urbanístiques i de mobilitat presents en els àmbits de Superilles de Barcelona.