Salut als Carrers. Avaluació dels àmbits Superilles

La ciutat de Barcelona presenta nombrosos reptes socials, mediambientals i de salut. Alguns d’aquests reptes a resoldre són, entre d’altres, els alts nivells de soroll i de contaminació de l’aire, la manca d’espais verds, el comportament sedentari de la població i les lesions causades pel trànsit. Els darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona ha implementat el model Superilles en diferents àmbits de la ciutat dins de la mesura de govern: “Omplim de vida els carrers”. L’objectiu d’aquest programa és millorar l’habitabilitat de l’espai públic, avançar en la mobilitat sostenible, augmentar i millorar el verd urbà i la diversitat, i promoure la participació i corresponsabilitat ciutadana.

En aquest sentit, l’avaluació d’aquestes transformacions és fonamental per comprendre els efectes reals sobre la salut i el benestar de la població. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és l’encarregada de dur a terme l’avaluació d’aquestes mesures. I ho fa constituïnt un equip multidisciplinari de professionals de diverses àrees i institucions que portaran a terme un programa d’avaluació mediambiental i de salut en alguns barris de la ciutat.

Es planteja com a objectiu avaluar els efectes mediambientals i de salut relacionats amb les intervencions urbanístiques i de mobilitat presents en els àmbits de Superilles de Barcelona.

Resultats de l'avaluació

L’avaluació del programa Saluts als Carrers sobre els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostra, en general, beneficis en el benestar i la salut emocional, millor descans, menor contaminació acústica i atmosfèrica i major socialització. Es tracta d’un entorn més tranquil, còmode i segur que facilita la interacció entre veïns, afavorint les xarxes socials.

El barri de Poblenou

El barri de Sant Antoni

El barri d’Horta

Metodologia

L’avaluació del programa Saluts als Carrers s’ha basat en diferents subestudis desenvolupats als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta per avaluar els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles. S’han utilitzat mètodes quantitatius i qualitatius per obtenir diverses mesures de la població dels barris intervinguts: mesures ambientals, de qualitat de l’aire, d’activitat física, caminabilitat, de salut, i la valoració global de la superilla.

Salut als Carrers. Guia metodològica

Documents in English

Totes aquestes accions permetran a l’ASPB valorar els efectes mediambientals i en salut i en les desigualtats de les transformacions urbanes i de mobilitat efectuades dins la mesura de govern “Omplim de vida els carrers”. D’aquesta manera, es generarà evidència per promoure futures intervencions urbanístiques i de mobilitat. Així mateix, es formularan recomanacions i es crearan eines metodològiques d’utilitat tant per a la ciutadania com per als òrgans tècnics i polítics de la ciutat.

Aquesta informació es pot trobar a: