Com treballem?
Les diferents línies de treball que es despleguen en el Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona són: la vigilància continuada dels possibles focus de proliferació de mosquits, l’atenció de les incidències comunicades per les persones que viuen a la ciutat, la incorporació de la ciència ciutadana per a la millora de la gestió en col·laboració amb la plataforma MoquitoAlert, la vigilància i control dels casos d’arbovirosis transmeses per mosquits per reduir el risc de transmissió i, la divulgació i sensibilització ciutadana.
Inspeccions entomològiques i seguiment continuat
El component comú d’actuació en totes les línies de treball és la inspecció entomològica, que permet determinar el possible focus de proliferació, i així aplicar les mesures preventives, correctores o de control necessàries, fent un seguiment continuat fins a la resolució de la problemàtica. La metodologia que s’utilitza està fonamentada en el control integrat. Aquest concepte es basa en l’ús de mètodes respectuosos amb les persones i el medi ambient.
El coneixement del territori és una peça clau en tot el procés, especialment pel que fa als possibles focus de proliferació de mosquits que es poden trobar a la via pública. Per això, el programa incorpora la utilització d’un sistema d’informació geogràfica (QGIS) que permet fer un tractament espacial de les dades, ajudant a planificació i a la presa de decisió. D’altra banda, l’impuls en la recerca és una eina per implementar millores tecnològiques, així com per desenvolupar projectes vinculats a la vigilància i control dels vectors, i implementar mesures d’adaptació contra els efectes del canvi climàtic.
Col·laboració i coordinació amb altres agents municipals al territori
Les femelles dels mosquits aprofiten petits basals d’aigua estancada per pondre els ous i reproduir-se. Així, a la ciutat de Barcelona els punts de risc per a la seva proliferació a la via pública es corresponen bàsicament amb embornals sifònics i sorrencs que poden acumular aigua d’una manera estable, així com les fonts ornamentals o naturalitzades que en determinades ocasions poden esdevenir focus de cria de mosquits. El volum d’aquests elements és important (aproximadament 12.000 a la ciutat) i requereix una atenció continuada.
Per aquest motiu es treballa en estreta col·laboració i coordinació amb el gestor d’aquestes infraestructures, Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), per minimitzar els possibles problemes derivats de la proliferació de mosquits. Aquesta col·laboració amb BCASA, així com amb altres agents implicats (Parcs i Jardins, Servei de neteja de Barcelona, Districte…), incrementa de manera important el coneixement dels mosquits i dels seus focus de cria, i la possibilitat d’establir millores per a la seva gestió, minimitzant així els impactes sobre la salut que poden ocasionar a la ciutat.
Activitat de mosquits
L’any 2023 s’han registrat 1139 intervencions de vigilància i control de mosquits a la ciutat. Els barris on s’han fet més intervencions han estat el Poble Sec, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i el Poblenou.
Fruit d’aquestes intervencions es van efectuar 40.633 revisions a punts de vigilància i control (embornals sorrencs i sifònics i fonts ornamentals i naturalitzades). Es va detectar activitat en 248 d’aquests punts i es van efectuar 24.969 actuacions larvicides per controlar la seva proliferació.
Els mesos de maig i octubre van ser el que va concentrar més activitat en els punts de vigilància i control, i els barris del Poble Sec, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i el Poblenou són els més afectats territorialment, i representen el 35% del total.
Punts de vigilància i control amb activitat de mosquits per districte. Barcelona 2023
Cal tenir en compte que la majoria de focus de cria de mosquits a la ciutat es troben principalment a les propietats privades (jardins, terrasses, patis, etc.). En aquest sentit, la implicació de la ciutadania també és clau. Una femella pot pondre fins a 200 ous en petits recipients en una setmana, per tant, és necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall. Fer revisió cada 5 o 7 dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.
Temporalitat i influència del clima en l'activitat de mosquits
Un aspecte important en els mosquits és la seva dependència de la temperatura i precipitació, que condiciona el seu cicle biològic i la seva activitat, un efecte que s’aguditza pels efectes del canvi climàtic. L’extrema sequera registrada en els darrers anys a la ciutat ha reduït considerablement els focus de cria a la via pública. El 2023 es va caracteritzar per ser l’any amb un menor registre pluviomètric a Barcelona des que hi ha dades a la ciutat, fet que va reduir l’activitat de mosquits a la via pública un 45% respecte del 2022. Maig i octubre van ser els mesos en què es va detectar una activitat més elevada a la ciutat coincidint amb episodis de pluja.
Aquesta baixada d’activitat generalitzada ha tingut un efecte en l’àmbit territorial, ja que el 2022 trobàvem un 69% de barris amb activitat i el 2023 s’ha reduït a un 53%.
Evolució acumulada de l’activitat en elements de risc. Barcelona 2023
Vigilància
Uns dels eixos principals del Programa és la prevenció i es fonamenta en la vigilància que es realitza durant el període d’activitat dels mosquits (abril-novembre). Se centralitza principalment en àrees que per les seves característiques poden esdevenir focus de mosquits o poden representar una problemàtica relacionada amb ells, la selecció de les mateixes segueix tres criteris definits:
- Biològic: espais on s’ha detectat activitat de manera reiterada l’any anterior.
- Epidemiològic: equipaments que reben persones malaltes de dengue, chikungunya o Zika (hospitals, clíniques, centres d’atenció al viatger, etc.).
- Desigualtat: àrees on viuen persones vulnerables.
Així el 2023 es van seleccionar i fer un seguiment continuat durant la temporada a 100 zones de risc, amb més de 245 hectàrees distribuïdes en els 10 districtes de la ciutat. Aquesta vigilància ha representat un 68% de la càrrega de feina de tot el Programa posant en el valor la importància en la prevenció.
L’activitat detectada durant la vigilància, junt amb la que té el seu origen en les diferents línies de treball (incidències ciutadanes, comunicacions a l’app MosquitoAlert i casos d’arbovirus), permet identificar una part important de les zones on previsiblement l’any següent, a causa de la biologia del vector (realitza una diapausa hivernal), hi haurà activitat de mosquits. Aquest fet junt amb la selecció d’àrees amb un risc epidemiològic, o zones amb desigualtats més marcades permet combinar i integrar la informació amb l’objectiu d’elaborar un mapa de risc de proliferació de mosquits i fer així una prevenció efectiva des d’una mirada de salut pública i benestar.
Un dels indicadors que s’utilitzen per avaluar la idoneïtat en la selecció de les zones de risc és precisament l’activitat detectada durant la vigilància. El 2023, el 70% de l’activitat detectada en els punts de vigilància i control de tota la ciutat ha estat a l’interior de les zones seleccionades, el que posa de manifest la idoneïtat en la selecció d’espais per reduir l’exposició als mosquits.
Activitat detectada a l’interior de les zones de risc al 2023
Incidències ciutadanes
El 2023, l’ASPB va rebre i atendre 143 incidències comunicades per la ciutadania a través dels diferents canals de l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat detectada arran de les inspeccions efectuades es va situar al voltant del 11%. Aquesta baixa activitat es fonamenta d’una banda en la baixa pluviometria del 2023 i en les mesures contra la sequera (buidatge de fonts), la qual cosa va representar tenir bona part dels focus de cria de la via publica secs, sense aigua. No obstant això, hem de tenir en compte que els focus de cria es troben majoritàriament als espais exteriors de les propietats privades (patis, terrasses, jardins…), cosa que dificulta el control i posa de manifest la importància de la col·laboració publico-privada.
En l’anàlisi de l’evolució temporal de les incidències ciutadanes s’observa un augment al principi de la primavera coincidint amb les pluges del mes de maig, i a finals de la tardor, però sense grans oscil·lacions a causa de la falta de pluja. Els mesos de maig i setembre van ser on més incidències es van comunicar.
Cal destacar que tot i que la climatologia d’aquest any ha condicionat, en part, l’activitat dels mosquits a la ciutat, des del programa de vigilància i control de l’ASPB, s’intensifiquen els seguiments durant la primavera i estiu, per reduir l’activitat dels vectors i millorar el benestar de la ciutadania.
Control d'arbovirosis transmeses per mosquits
La vigilància i control d’arbovirosis transmeses per mosquits es va activar el dia 6 de juny, arran de la detecció de l’inici d’activitat del mosquit tigre (Aedes albopictus) i va finalitzar el dia 22 de novembre de 2023 seguint la mateixa tendència del 2022. En aquest període es van rebre al Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes 103 casos sospitosos d’arbovirosis importades que es corresponien amb persones que van residir a la ciutat de Barcelona durant el període virèmic de la malaltia, i que van donar lloc a iniciar activitats de control epidemiològic i entomològic a la ciutat. Es van dur a terme 253 intervencions de vigilància i control de mosquits, principalment a la via pública i en els domicilis de les persones malaltes. Els mesos d’agost i de setembre agrupen el 50% dels casos notificats coincidint amb l’arribada de viatgers durant l’època d’estiu.
Inspeccions de vigilància i control per casos d’arbovirosis (dengue, Zika i chikungunya) a Barcelona
Protocol de vigilància i control d'arbovirosis transmeses per mosquits de la Generalitat de Catalunya
Desigualtats socials en salut i mosquits
Un aspecte que s’ha incorporat en els darrers anys a la vigilància i control de plagues urbanes que duu a terme l’ASPB és fer una gestió dels mosquits amb una mirada cap a les desigualtats socials en salut.
Els mosquits poden representar un greu problema pels efectes negatius que poden ocasionar envers la salut de les persones, no només per les molestes picades, sinó per la possibilitat de transmissió de malalties, un problema emergent que s’intensifica per la globalització i el canvi climàtic. Per tant, és important posar especial èmfasi en la prevenció en aquelles zones més vulnerables on l’impacte negatiu dels mosquits pot suposar una major dificultat.
Així, el 2023 s’ha mostrat com es distribueix l’activitat de mosquits en els diferents punts de vigilància i control a la ciutat segons la renda familiar disponible, un determinant clau per a la salut de les persones. Els resultats indiquen que el 60% de l’activitat es distribueix en àrees de rendes baixes. Aquesta dada és rellevant donat que la disponibilitat de recursos econòmics pot condicionar la realització de millores en els habitatges, l’accessibilitat a repel·lents o la col·locació de mosquiteres, fet que pot generar dificultats per reduir la presència de mosquits i evitar el seu impacte negatiu en la salut de les persones.
És per això que una de les mesures del programa de vigilància i control de mosquits és disposar d’una cobertura adequada per a la vigilància i prevenció de mosquits que es duu a terme a la ciutat, sent actualment un 63% del programa en el període abril-novembre.
Distribució de les zones de risc al 2023 segons la renda familiar disponible