La pediculosi és la infestació per uns paràsits, Pediculus capitis, també coneguts com polls, que mesuren uns 2mm, són de color gris i viuen entre els cabells de les persones alimentant-se de la seva sang.
Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, gairebé com una escama de caspa i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.
El símptoma principal és la picor del cuir cabellut per la irritació que la saliva de l’insecte causa a la picada. La irritació pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes. No obstant, els polls del cap mai no porten ni disseminen malalties.
Per veure els polls del cap, és necessari observar els cabells amb deteniment, si és possible amb una lupa, i efectuar l’exploració amb bona il·luminació.
S’han d’apartar els cabells cap a baix, en seccions molt petites fins al cuir cabellut, buscant tant els polls que es mouen com els ous. Es recomana revisar-los uns dos cops per setmana, preferentment darrere les orelles i al clatell.
De vegades les llémenes es confonen amb la caspa i les escames seborreiques, però ambdues formacions no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment. A més, la caspa no té la brillantor nacrada de les llémenes.
El tractament es basa en aplicar un preparat insecticida, millor locions o cremes que no pas xampús. Els que contenen permetrina a l’1% generalment funcionen bé i es poden comprar sense necessitat de recepta mèdica. És molt important seguir les instruccions que acompanyen aquests preparats, ja que l’aplicació s’haurà de repetir seguint la pauta que s’indiqui. Per eliminar les llémenes es poden esbandir els cabells amb una barreja d’aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines o amb els dits.
És important que, a les escoles, tots els alumnes parasitats siguin tractats a la vegada. Els no parasitats no s’han de tractar. Els familiars afectats s’han de tractar també a la vegada, ja que si no podrien contagiar els infants sans i, d’aquesta manera, disseminar els polls a l’escola.
És recomanable que els alumnes afectats no assisteixin a l’escola fins que no hagin acabat el tractament i hagin eliminat totes les llémenes. Durant la setmana posterior a l’inici del tractament, cada dia s’han de revisar els cabells i treure les llémenes que puguin quedar. En cas contrari, el tractament no serà efectiu.
Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament: cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L’ou s’incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva.
El contacte proper o l’ús compartit d’efectes personals, com ara barrets o raspalls per al cabell, implica un risc de parasitosi. Els infants d’edat escolar i les seves famílies adquireixen polls amb més freqüència, sense que això indiqui una manca d’higiene personal. Afecten persones de qualsevol edat i de totes les classes socials.
La pediculosi es pot prevenir amb el raspallat i pentinat acurats dels cabells, dos o tres cops al dia, amb pintes i raspalls propis i que estiguin ben nets.
Com a mesura higiènica general, s’haurà de rentar el cap amb aigua i sabó dos o tres cops per setmana, com a mínim. L’ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.
No s’han de compartir objectes relacionats amb els cabells com gorres o pintes.
Si alguna persona descobreix que té polls, és necessari que ho comuniqui al seu entorn perquè comprovin si també en tenen.
Si desitgeu més informació podeu adreçar-vos a:
L’Equip de Salut Comunitària assignat al
vostre barri que s’ocupa dels aspectes de salut a l’escola.
També podeu connectar amb la seu central del
Servei de Salut Comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona
Tel 93202773 – E-mail: prevencio.escola@aspb.cat