Menjadors escolars més sans i sostenibles

Programa promogut per l’Agència de la Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport del Consorci d’Educació de Barcelona.

El Programa Menjadors més sans i sostenibles (MEMSS) promou canvis en el model de menjador per tal que aquest sigui més saludable i sostenible, segur i just. Per això, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal (basada en llegums), i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals.

Així doncs, el MEMSS es desenvolupa als centres educatius de la ciutat de Barcelona que disposen de servei de menjador i es treballa amb diferents agents: equip directiu, i professorat del centre escolar, empreses gestores de restauració, empreses de monitoratge, i famílies.

L’equip MEMSS (format per professionals de l’ASPB, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Secretaria Tècnica) proporcionen formació, assessorament i acompanyament per a la implementació del programa.

Les escoles, i en particular els menjadors escolars, juguen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només garantint-los accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó com una eina d’aprenentatge i formació, i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa: professionals, alumnat i famílies.

Inscriu-te

El programa: objectius i fases

El programa MEMSS està inclòs dins l’Itinerari “Alimentació Saludable, Segura i Sostenible i d’Activitat Física (Itinerari ASSSAF).  Aquest Itinerari de l’ASPB inclou un conjunt de cinc programes escolars, per diferents etapes educatives, i un programa de centre. Els programes s’inicien a l’etapa d’Educació Infantil (Ens fem grans) i continuen durant l’Educació Primària (Bon dia Somriu!, Creixem Sans i Creixem més Sans). L’itinerari es completa durant el primer cicle de l’Educació Secundària Obligatòria (CANVIS). I el programa de centre és el MEMSS que està dirigit a tot l’alumnat que fa ús del servei de manjador. Així doncs, l’Itinerari permet al centre escolar disposar d’un currículum alimentari i d’activitat física en el qual es treballin els continguts de l’alimentació, nutrició i activitat física i el descans adequats a cada etapa escolar, al llarg de tota l’escolarització obligatòria.

Objectius específics del programa MEMSS:
  • Oferir formació, assessorament i acompanyament, així com materials de suport als centres educatius per tal que aquests puguin identificar i implementar possibles accions de millora: de la qualitat nutricional, de la sostenibilitat dels seus menús, de la gestió dels seus menjadors, i promoure bones pràctiques educatives, de divulgació i foment de la participació dels diferents agents de la comunitat educativa implicats en la gestió del menjador escolar.
  • Promoure, tant a la comunitat escolar com a casa, una alimentació més saludable, sostenible, segura i justa, incrementant el consum de proteïna d’origen vegetal i reduint el consum de productes ensucrats, processats i carn vermella i/o processada, ja que poden tenir efectes negatius en la salut, incrementen el risc de patir malalties (cardiovascular, diabetis i càncer) i contribueixen a incrementar la contaminació del l’ecosistema.
  • Promoure canvis del model de gestió on es tracten aspectes estructurals de l’adquisició dels aliments i de la gestió de la cuina; com són l’equipament i el personal de cuina disponible o la partida alimentària que es destini del preu del menú escolar.
  • Fomentar el consum de productes locals i de temporada al menjador escolar i sensibilitzar en la necessitat d’enfortir l’economia local, de la nostra pagesia i contribuir a la bona salut dels nostres ecosistemes mitjançant l’augment de consumir aliments pròxims, frescos i ecològics (fruites, verdures, llegums, fruits secs…).

El programa MEMSS té diferents fases:


Els centres participants (1er any) es comprometen a:
  • Assistir a la presentació del programa
  • Assistir (segons necessitats del centre) a les formacions específiques dirigides als diferents agents implicats (equip directiu del centre escolar, empreses gestores de restauració, empreses de monitoratge, professorat i famílies).
  • Assistir a la formació de continguts específics (Monogràfics).- Disseny i posada en marxa del Pla d’Acció del centre.
  • Assistència d’algun membre de la Comunitat Escolar a la Jornada Anual (segons possibilitat del centre).
  • Participar activament en el Programa responent als 2 qüestionaris (inicial i de valoració final)
Els centres participants (de 2on any i successius) es comprometen a:
  • Assistir a la presentació del programa.
  • Assistir a la formació de continguts específics (Monogràfics).
  • Implementar el Pla d’Acció del centre.
  • Assistència d’algun membre de la Comunitat Escolar a la Jornada Anual (segons possibilitat del centre).
  • Participar activament en el Programa, responent als 2 qüestionaris ( inicial i seguiment).
Que se n’espera:

S’espera que el programa contribueixi a conscienciar de la importància d’un model alimentari més equilibrat, saludable i sostenible. També que aquest programa ajudi a millorar l’oferta alimentària dels centres educatius. I anar fent passos per la transformació del menjadors.

Escoles
Famílies
Empreses de restauració i monitoratge

Empreses de restauració i monitoratge:

A continuació podeu trobar altres materials de suport, editats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en el marc del Programa de revisió de menús escolars (PReME):

Formació

A l’inici de curs, es realitza una presentació a les escoles inscrites al Programa. Posteriorment s’ofereixen formacions als diferents agents implicats: equip directiu del centre escolar, empreses gestores de restauració, empreses de monitoratge, professorat i famílies. Al llarg del curs escolar, s’ofereixen formacions específiques dels continguts clau del Programa i assessorament individualitzat de les escoles participants que ho necessitin.

Un cop l’any es realitzarà una jornada anual d’intercanvi entre els centres escolars participants al MEMSS.

Formació als agents implicats:

Per a més informació i inscripcions: menjadorsescolars@aspb.cat

A més d’aquestes formacions, durant el curs escolar es fan sessions monogràfiques [PDF] sobre alguns aspectes concrets que donen resposta a demandes que han anat fer els centres escolars participants.

Avaluació

Informe de l’avaluació inicial del projecte:

Programa de revisió de menús escolars (PReME)

L’ASPB avalua els menús escolars dels centres educatius de Barcelona en el marc del Programa de revisió de menús escolars (PReME). A continuació, trobareu els informes anuals elaborats amb els resultats:

Avaluació

Documents de referència
Contacte i assessorament

Servei de Salut, Escola i Comunitat de l’Agencia de la Salut Pública de Barcelona

Programa MEMSS: menjadorsescolars@aspb.cat

Programes de promoció de la salut a l’escola: prevencio.escola@aspb.cat

Menjadors més sans i sostenibles és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i forma part de l’agenda de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, que intenta refermar el llegat que deixa a la ciutat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible del 2021. Es va posar en marxa l’any 2020 com a prova pilot en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona. Durant el curs 2021-2022 el projecte es va estendre a altres centres educatius de la ciutat i actualment (curs escolar 2023-24) s’està implementant a 30 centres educatius amb servei de menjador que hi ha a la ciutat.

La iniciativa, ha rebut el XV Premi Estrategia NAOS a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar al programa atorgat per L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) i el Ministerio de Consum.

Aquesta informació es pot trobar a:

Menjadors escolars més sans i sostenibles