Menjadors escolars més sans i sostenibles

Programa promogut per l’Agència de la Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport del Consorci d’Educació de Barcelona.

El Programa Menjadors més sans i sostenibles (MEMSS) promou canvis en el model de menjador per tal que aquest sigui més saludable i sostenible, segur i just. Per això, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal (basada en llegums), i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals.

Així doncs, el MEMSS es desenvolupa als centres educatius de la ciutat de Barcelona que disposen de servei de menjador i es treballa amb diferents agents: equip directiu, i professorat del centre escolar, empreses gestores de restauració, empreses de monitoratge, i famílies.

L’equip MEMSS (format per professionals de l’ASPB, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Secretaria Tècnica) proporcionen formació, assessorament i acompanyament per a la implementació del programa.

Les escoles, i en particular els menjadors escolars, juguen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només garantint-los accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó com una eina d’aprenentatge i formació, i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa: professionals, alumnat i famílies.

Inscriu-te

Menjadors més sans i sostenibles és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i forma part de l’agenda de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, que intenta refermar el llegat que deixa a la ciutat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible del 2021. Es va posar en marxa l’any 2020 com a prova pilot en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona. Durant el curs 2021-2022 el projecte es va estendre a altres centres educatius de la ciutat i actualment (curs escolar 2023-24) s’està implementant a 30 centres educatius amb servei de menjador que hi ha a la ciutat.

La iniciativa, ha rebut el XV Premi Estrategia NAOS a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar al programa atorgat per L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) i el Ministerio de Consum.

Aquesta informació es pot trobar a:

Menjadors escolars més sans i sostenibles