L’ Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va començar a funcionar de forma operativa el dia 1 de gener de 2003. L’ASPB és governada per la Junta de govern.
Per al seu funcionament, l’organigrama s’estructura en dos blocs, les direccions sectorials que apleguen les grans branques de producció de serveis de salut pública, i la Direcció de Recursos que agrupa la tecnoestructura, donant suport a la Gerència i a les unitats productives. La seva activitat queda recollida en el catàleg de productes i serveis de l’ASPB.
El personal adscrit als serveis de l’ASPB es concentra en diverses dependències, i treballa en alguns temes conjuntament amb els districtes.
El propòsit l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és millorar la salut col·lectiva i la qualitat de vida de les persones, amb equitat.
Així doncs, dirigeix i gestiona els centres i serveis de salut pública de la ciutat per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb la missió de vetllar per la salut de les persones residents a Barcelona i visitants, mitjançant:
La gestió de l’ASPB es basa en els següents valors:
La visió de futur de l’ASPB és ser una organització de referència en la gestió i la innovació en salut pública, amb un lideratge reconegut. Aspira a l’excel·lència en els seus serveis, integrant la bona pràctica en salut pública a través de l’avaluació i la cerca de la qualitat total.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) com a institució encarregada de vetllar per la salut i la qualitat de vida de la ciutadania, treballa des dels diferents serveis per promoure polítiques públiques que millorin la salut de la població, ajudin a reduir les desigualtats i afavoreixin un entorn ambiental i social sostenible, basant-se en l’evidència científica i l’avaluació.
En aquest sentit, l’ASPB ha col·laborat amb l’Ajuntament de Barcelona per definir els indicadors i les fites en salut i els seus determinants socials que ajudin a monitorar l’evolució de les necessitats identificades i a l’avaluació de les accions que es duen a terme per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, projectades pel consistori a la ciutat, en el marc de l’Agenda 2030.
L’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible marca els objectius prioritaris per fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals de la globalització i estableix les fites que cal aconseguir per reduir les desigualtats, protegir el planeta i millorar la vida de les persones arreu del món. Així, el Pla d’acció de l’Agenda 2030 es desglossa en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van ser aprovats pels 193 Estats membre de les Nacions Unides.