L’objectiu d’aquest informe és revisar l’evidència disponible en relació als trastorns deguts a comportaments addictius i altres possibles trastorns relacionats amb internet.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el trastorn per joc d’apostes i el trastorn per videojocs com a síndromes clínicament significatius que es desenvolupen com a resultat de comportaments repetitius en cerca de recompensa. Els instruments d’avaluació es basen en els criteris de diagnòstic del Manual de Diagnòstic dels Trastorns Mentals (DSM). A nivell internacional la prevalença en població general és de 0,02% a 3,4% pel trastorn de joc d’apostes i 0,6% a 50%, amb una mitjana de 5,5%, pel trastorn per videojocs. La prevalença en població adolescent és similar a la població general. A Espanya el 0,5% de la població general presentaria un possible trastorn per joc d’apostes i el 6,1% dels joves de 14 a 18 anys un possible trastorn per videojocs. Ambdós trastorns són més prevalents en població de gènere masculí.
L’ús excessiu d’internet i del telèfon mòbil no estan reconeguts com a trastorns de salut mental degut a la falta d’evidència i consens per part de la comunitat científica. A nivell internacional la prevalença d’ús excessiu d’internet en la població general és de 0,8% a 26,7%. A Espanya és del 2,9% en població general i 20% en adolescents. Els homes adults mostren un major ús excessiu d’internet, en canvi en població adolescent alguns estudis destaquen la major prevalença en noies. La prevalença d’ús excessiu del telèfon mòbil a nivell internacional és de 5% a 50%, sent de 5,8% a Espanya. Les noies adolescents mostren major ús excessiu.
“Joc d’apostes, videojocs i internet: trastorns i ús excessiu”
de l`Agència de Salut Pública de Barcelona
està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
Els permisos addicionals als d’aquesta llicència es poden trobar a
www.aspb.cat/wp-content/uploads/2020/10/ASPB-joc-apostes-videojocs-internet.pdf