Inspecció programada en establiments minoristes

Què és la inspecció programada?

La inspecció és el principal mètode de control oficial en seguretat alimentària que les autoritats competents apliquen per garantir que els aliments s’elaboren i comercialitzen de forma segura. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és l’autoritat competent a la ciutat de Barcelona. La inspecció programada és un control amb caràcter preventiu que es du a terme d’acord amb una planificació prèvia anual que depèn de l’activitat i classificació del risc dels establiments alimentaris. L’objectiu de la inspecció programada és comprovar de forma completa que els operadors de les empreses alimentàries compleixen amb els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària que estableixen la normativa vigent. Si durant la inspecció es detecten incompliments d’aquesta normativa, és necessari que aquests operadors prenguin les mesures necessàries per corregir-los.

Quines són les obligacions i responsabilitats dels operadors en la inspecció?

Davant una inspecció, els operadors de les empreses alimentàries tenen l’obligació legal de permetre l’accés lliure i sense previ avís del personal inspector, degudament acreditat, que realitza la inspecció. No permetre ni facilitar l’accés del personal inspector es considera una infracció greu. A Catalunya, aquests aspectes estan regulats per la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública. És important que tot el personal que treballa en un establiment alimentari sigui coneixedor d’aquestes obligacions atès que les inspeccions programades es duen a terme sense previ avís.

D’acord amb la normativa, els operadors dels establiments alimentaris, ja es tractin de persones físiques o jurídiques, són els responsables de garantir el compliment dels requisits i condicions de la normativa alimentària en els seus establiments.

Què es comprova en la inspecció?

Durant les inspeccions programades es comproven els requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària de forma general. El personal inspector realitza les inspeccions seguint protocols d’inspecció que agrupen aquests requisits i condicions en les següents quatre seccions:

  • Estructures i equipaments de l’establiment
  • Higiene
  • Productes, processament i manipulació d’aliments
  • Autocontrols

Actualment, en els establiments de comerç minorista i restauració comercial de la ciutat s’utilitzen protocols d’inspecció suportats per un entorn digital. A través d’aquest enllaç es pot accedir als protocols d’inspecció d’aquests establiments, on es descriuen les possibles no conformitats.

Quins són els possibles resultats finals d’una inspecció?

D’acord amb el grau de compliment dels operadors de les empreses alimentàries amb els requisits i condicions de seguretat alimentària i higiene establerts per la normativa vigent, el resultat final de la inspecció programada pot ser:

  • Satisfactori: quan es detecta un grau de compliment suficient dels requisits i condicions normatius.
  • Millora necessària: quan el grau de compliment és insuficient, i es fixa un termini per a la correcció de les no conformitats detectades.
  • Insatisfactori: quan es detecta un grau d’incompliment crític, i s’inicia un expedient de requeriment administratiu que pot donar lloc a la imposició de multes coercitives en cas que no es resolguin les no conformitats.

Existeixen situacions on es poden detectar no conformitats amb la normativa que es consideren incompatibles amb el fet que les empreses alimentàries continuïn la seva activitat garantint uns requisits i condicions suficients de seguretat alimentària i higiene. Exemples d’aquestes situacions inclouen la manca de subministrament d’aigua potable en l’establiment, l’estat de neteja molt deficient o la infestació de plagues crítica. Detectar alguna d’aquestes situacions resulta amb l’adopció d’una mesura de cessament immediat de l’activitat de l’establiment.

Com es determina el resultat final d’una inspecció?

El protocol d’inspecció inclou diferents requisits i condicions que permeten valorar el seu compliment amb la normativa d’acord amb les no conformitats detectades durant la inspecció pel personal inspector. Cada requisit i condició del protocol inclou un o més possibles ítems a valorar. Quan el personal inspector detecta l’incompliment d’algun d’aquests ítems, aquest incompliment es registra com a una no conformitat. En funció del risc que representa cada requisit i condició sobre la salut, aquests estan associats a un valor numèric: com més alt és el risc major és la puntuació numèrica. Així doncs, existeixen requisits i condicions amb risc baix, mitjà i alt.

Com major sigui l’incompliment amb la normativa de l’operador, major serà el nombre de punts acumulats en finalitzar la inspecció. D’acord amb el total de punts acumulats al final de la inspecció per cada una de les quatre seccions (Estructures i equipaments de l’establiment, Higiene, Productes, processament i manipulació d’aliments, Autocontrols), i dels percentatges de compliment, es calcula el resultat parcial de cada secció, i pot ser Satisfactori, Millora necessària o Insatisfactori.

A partir dels resultats parcials de les quatre seccions, es calcula el resultat final de la inspecció, que representa el grau de compliment amb la normativa de forma global de tota la inspecció realitzada, que pot ser Satisfactori, Millora necessària i Insatisfactori.

A través d’aquest enllaç pots accedir a una descripció més detallada del sistema de puntuació i valoració de les inspeccions.

Quin procediment se segueix en funció del resultat final de la inspecció?

En funció del resultat final de la inspecció programada, les accions derivades poden ser des de l’arxivament de l’expedient d’inspecció, l’atorgament d’un termini per corregir les no conformitats detectades durant la inspecció, l’obertura d’un expedient de requeriment i multa coercitiva, l’adopció de la mesura de cessament d’activitat o altres mesures administratives. Aquestes accions estan fixades pel procediment d’inspecció de l’ASPB per tal que les accions derivades siguin homogènies davant resultats d’inspecció equivalents.

A través d’aquest enllaç pots accedir a l’esquema del procediment d’inspecció que segueix l’ASPB per a les inspeccions programades del sector minorista.

Què succeeix si el resultat final de la inspecció és Satisfactori?

  • Si el resultat final de la inspecció és Satisfactori, indica que les condicions de l’establiment reuneixen els requisits i condicions suficients. D’aquesta manera, aquest establiment no necessita passar una inspecció de seguiment i no tornarà a passar una inspecció programada fins que sigui inclòs en les futures planificacions.
    Independentment que el resultat final sigui Satisfactori, és important que els operadors de les empreses alimentàries corregeixin aquelles no conformitats detectades per aconseguir el màxim grau de compliment amb la normativa.

Què succeeix si el resultat final de la inspecció és Insatisfactori?

  • Si el resultat final de la inspecció programada és Insatisfactori, indica que l’establiment no reuneix els requisits i condicions suficients i s’iniciarà el corresponent requeriment administratiu i/o procediment sancionador d’acord amb les no conformitats detectades. El requeriment administratiu és la resolució administrativa on s’ordena a l’operador a executar unes mesures correctores determinades per corregir les no conformitats detectades durant la inspecció. En el cas que l’operador no dugui a terme les mesures correctores indicades, se li imposarà una multa coercitiva. Per contra, el procediment sancionador és el procediment juridicoadministratiu que imposa directament una sanció a l’operador davant una infracció amb la normativa.

Què succeeix si el resultat final de la inspecció és Millora necessària?

  • Si el resultat final de la inspecció és Millora necessària, indica que durant la inspecció s’han detectat no conformitats amb la normativa aplicable. Per aquesta raó, les condicions de l’establiment reuneixen parcialment els requisits i condicions suficients, i és necessari resoldre les no conformitats indicades dins d’un termini determinat. Transcorregut aquest període, es realitzarà una inspecció de seguiment sense previ avís per comprovar la correcció de les no conformitats detectades en la primera inspecció.
Quin termini existeix per resoldre les no conformitats?

D’acord amb les no conformitats detectades durant la inspecció, de forma general els terminis per resoldre-les poden ser:

  • Resolució immediata: per aquelles no conformitats relacionades amb les seccions Higiene i Productes, processament i manipulació d’aliments.
  • Resolució en un termini inferior a tres mesos: per aquelles no conformitats relacionades amb les seccions Estructures i equipaments de l’establiment i Autocontrols.

Cal considerar que en funció del risc i circumstàncies concretes, el personal inspector pot establir mesures addicionals amb terminis de correcció per a determinades no conformitats.

Es pot ampliar el termini per resoldre les no conformitats?

  • En cas que els operadors d’establiments alimentaris necessitin ampliar el termini per resoldre les no conformitats detectades relacionades amb les seccions d’Estructures i equipaments de l’establimentAutocontrols, caldrà que ho sol·licitin al servei d’inspecció de l’ASPB amb suficient antelació. Aquesta sol·licitud ha d’especificar els motius i justificació pels quals es sol·licita, i incloure un cronograma  on s’indiqui el temps necessari per resoldre les no conformitats i les accions que es realitzaran per dur-ho a terme. L’ampliació del termini de correcció no es pot considerar vàlida fins que és aprovada pel servei d’inspecció i sigui comunicada a l’operador.
    No s’admeten ampliacions de termini per a la correcció de no conformitats relacionades amb les seccions d’Higiene i Productes, processament i manipulació d’aliments.
Què succeeix si el resultat final de la inspecció de seguiment continua no sent Satisfactori?

En el cas que el resultat de la inspecció de seguiment l’establiment no ha millorat el compliment dels requisits i condicions d’higiene i seguretat alimentària, i el seu resultat final de la inspecció és Millora necessària o Insatisfactori, s’iniciarà el corresponent requeriment administratiu i/o procediment sancionador d’acord amb les no conformitats detectades. El requeriment administratiu és la resolució administrativa on s’ordena a l’operador a executar unes mesures correctores determinades per corregir les no conformitats detectades durant la inspecció. Aquest expedient dona lloc a la imposició de multa coercitiva quan l’operador no dugui a terme les mesures correctores indicades.

Com es documenta la inspecció programada?

La inspecció programada es documenta a través d’una acta electrònica que es genera automàticament en format PDF després de la inspecció i s’entrega a l’operador per correu electrònic. Cada acta d’inspecció és única i està codificada amb un codi alfanumèric. El contingut de les actes es distribueix d’acord amb els següents apartats:

  1. Motiu de la inspecció i dades relatives a l’establiment inspeccionat, personal inspector que realitza la inspecció i persona davant la qual s’aixeca l’acta. Aquest apartat també inclou enllaços d’interès per a l’operador vinculats a la normativa aplicable sobre seguretat alimentària o guies relacionades amb l’aplicació d’autocontrols o bones pràctiques d’higiene.
  2. Descripció de les no conformitats detectades. En aquest apartat es descriuen en detall les no conformitats detectades durant la inspecció, distribuïdes en les quatre seccions comprovades durant la inspecció: Estructures i equipaments de l’establiment, Higiene, Productes, processament i manipulació d’aliments i Autocontrols. Cada no conformitat està codificada amb un codi alfanumèric.
  3. Resultat de la inspecció i mesures a adoptar. En aquest apartat s’indiquen els resultats parcials de cada secció i el resultat global de la inspecció, tenint en compte les no conformitats detectades i les seves puntuacions de risc. En aquest mateix apartat, d’acord amb el resultat global de la inspecció i quan sigui necessari, es descriuen les mesures que l’operador ha d’adoptar per corregir les no conformitats juntament amb els terminis que aquest disposa per corregir les no conformitats.

 

Si després de la inspecció tinc dubtes sobre el contingut de l’acta, com puc contactar amb el personal inspector?

Us podeu adreçar al personal inspector que va realitzar la inspecció a través de l’adreça electrònica que s’indica en el correu electrònic des d’on s’envia l’acta.

Enllaços d’interès

Trobareu més informació sobre les condicions i requisits de seguretat alimentària en els enllaços següents:

Informació bàsica sobre Protecció de Dades
Responsable: Agència de Salut Pública de Barcelona, Plaça de Lesseps 1, 08023 Barcelona. Telèfon: 932 38 45 45.
Contacte DPD: dpd@aspb.cat
Finalitat: Gestió de les sol·licituds d’ inspecció programada en establiments minoristes
Legitimació: Consentiment de la persona interessada.
Destinataris: No se cediran dades a tercers.
Drets: Accedir a les dades, rectificar-les, suprimir-les, sol·licitar-ne la portabilitat, oposar-se al tractament i sol·licitar-ne la limitació mitjançant un escrit adreçat a AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE BARCELONA o a través de l’adreça electrònica: dpd@aspb.cat
Informació addicional: Podeu consultar-la a la Política de Privadesa de la nostra pàgina web (www.aspb.cat)

Aquesta informació es pot trobar a: