L’any 1985 es publicava el primer Informe de Salut de Barcelona, que des d’aleshores s’ha publicat anualment. El document s’ha convertit en una eina essencial per al monitoratge de l’estat de salut i els seus determinants a la ciutat, així com per a la presa de decisions i l’avaluació de l’impacte de les polítiques sobre la salut. Per celebrar-ne el 40è aniversari, l’edició d’enguany fa una anàlisi de l’evolució històrica de la salut a la ciutat durant aquest període.
El document, assenyala l’augment de l’esperança de vida, la reducció de la mortalitat prematura i infantil, i la millora en la prevenció de les malalties cardiovasculars i el càncer, o altres com la SIDA i la tuberculosi. També s’observen descensos en el consum de tabac, cànnabis i drogues injectades. Pel que fa a la salut ambiental, destaca que s’han reduït significativament contaminants com el SO2 i el plom, tot i que l’NO2 i les partícules PM10 i PM2,5 continuen per sobre dels llindars recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
Tanmateix, l’informe identifica reptes emergents com la prevalença de la soledat, l’augment dels problemes de salut mental, especialment entre les dones i joves, l’increment de les infeccions de transmissió sexual o els efectes del canvi climàtic sobre la salut, com les onades de calor que s’associen a un major risc de mortalitat entre els col·lectius més vulnerables.
La Salut a Barcelona 2022, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, presenta, com cada any, una anàlisi de l’estat de salut i dels seus determinants, amb especial atenció a les desigualtats socials en salut. Es tracta d’una eina essencial per al monitoratge i la priorització de polítiques per millorar la salut de la ciutadania. Aquest any, sempre que ha estat possible, ofereix una mirada a les desigualtats entre districtes i barris de la ciutat.
La Salut a Barcelona 2022 posa de manifest que, després de la gran crisi de salut pública de la COVID-19 i la gran magnitud dels seus impactes en totes les esferes de la vida i la societat, hi ha una tendència cap a la millora progressiva, acostant-se als valors previs a la pandèmia. L’informe destaca la millora gradual d’indicadors econòmics i de salut, com ara la baixada de l’atur o l’augment de l’esperança de vida. No obstant això, evidencia la necessitat de continuar treballant en la reducció de les desigualtats en salut segons gènere, lloc de residència i país d’origen.
La Salut a Barcelona 2021, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, presenta, com cada any, una anàlisi de l’estat de salut i dels seus determinants, amb especial atenció a les desigualtats socials en salut. Es tracta d’una eina essencial per al monitoratge i la priorització de polítiques per millorar la salut de la ciutadania. Enguany el document, que incorpora informació de diverses fonts, inclou els resultats de les noves edicions de l’Enquesta de Salut de Barcelona i l’Enquesta Factors de risc a l’Escola Secundària. Ambdues, fetes l’any 2021, aporten informació molt valuosa de l’estat de salut en població adulta i jove, en un any marcat pel procés de recuperació de la normalitat i l’activitat quotidiana prèvia a la pandèmia.
La Salut a Barcelona 2021 posa de manifest que han augmentat els problemes de salut mental tant en adults com en adolescents arran de la pandèmia de COVID-19, sobretot entre les persones joves i les dones. D’altra banda, mostra que el descens dels nous diagnòstics de malalties cròniques, nous càncers i nous casos d’ansietat i depressió a la ciutat que va suposar la pandèmia l’any 2020, es recupera parcialment el 2021. En relació amb els comportaments relacionats amb la salut, l’informe assenyala que des del punt de vista de la salut pública és prioritari actuar conjuntament per una dieta saludable alhora que sostenible, i que el marge de millora és ampli i seran necessàries accions per abordar-ho. Així mateix, també apunta la necessitat d’abordar el canvi climàtic, com un dels reptes principals i que caldrà emprendre mesures per garantir i millorar la salut de la població.
Des del començament de l’any 2020 la salut de la població ha sofert l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. L’informe La Salut a Barcelona 2020 fet per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) descriu el seu efecte a la ciutat. L’anàlisi de l’ASPB, més enllà de la informació específica sobre la incidència de la malaltia, ofereix dades rellevants sobre la salut de la població resident a Barcelona, els principals determinants i les desigualtats socials en la salut, tenint en compte com ha impactat la COVID-19. A més, per oferir una visió més completa de l’afectació de la pandèmia, l’informe incorpora també algunes dades de 2021, com els primers resultats de les noves edicions del’Enquesta de Salut de Barcelona (ESB) i l’Enquesta Factors de risc a l’Escola Secundària (FRESC).
D’altra banda, La Salut a Barcelona 2020 posa de manifest que la COVID-19 ha suposat un repte per a la ciutat i per als serveis de salut pública que han hagut d’adaptar les seves funcions a molts diferents nivells. Aquest informe mostra, com a exemple, algunes accions realitzades des de l’ASPB per donar resposta als reptes diversos que la pandèmia ha suposat per a la prevenció, la promoció i la protecció de la salut. En aquest sentit, destaca que l’abordatge de la pandèmia ha tingut especials implicacions entres entorns específics: les residencies de persones grans, les escoles i l’àmbit laboral. Finalment, la comunicació va ser crucial per entendre els riscos de la COVID-19 per a la salut. Per exemple, es van desenvolupar noves eines i canals per a la vigilància, el monitoratge de les desigualtats en salut i la planificació de les accions a la ciutat. Altrament, també apunta els principals reptes de futur que la pandèmia planteja sobre la ciutat i que caldrà abordar per garantir i millorar la salut de la població.
2019 [Visualitzador]
2018 [Visualitzador]
2017 [PDF]
2016 (+ Anexos) [PDF]
2015 (+ Anexos) [PDF]
2014 (+ Anexos) [PDF]
2013 (+ Anexos) [PDF]
2012 (+ Anexos) [PDF]
2011 (+ Anexos) [PDF]
2010 (+ Anexos) [PDF]
2009 (+ Anexos) [PDF]
2008 (+ Anexos) [PDF]
2007 (+ Anexos) [PDF]
2006 (+ Anexos) [PDF]
2005 (+ Anexos) [PDF]
2004 (+ Anexos) [PDF]
2003 (+ Anexos) [PDF]
2002[PDF]
2001 (+ Anexos) [PDF]
2000 [PDF]
1999 [PDF]